ТЕШКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

0
611

Саопштење за јавност Српског националног савјета Црне Горе

ТЕШКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Српски национални савјет већ више година упозорава на злоупотребе државних институција и фондација у Црној Гори које су у складу са Уставом дужне да се баве заштитом националног, културног, језичког и вјерског идентитета. Очигледни су примјери за то Министарство културе Црне Горе, Министарство за људска и мањинска права и нарочито Фонд за заштиту и остваривање мањинских права. Посебно је уочљива расподјела средстава Министарства за људска и мањинска права и Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, чије су фондације у протекле три године подијелиле више од пет милиона евра, од чега је организацијама и појединцима српског народа у Црној Гори, који чине више од шездесет посто корисника тих фондација, припало мање од један посто. Овакве злоупотребе, па и у изборној години, протекле су без реаговања међународних организација, наводно невладиног (државног) сектора, али и актуелне опозиције у Црној Гори, иако је очигледно да су се та средстава дијелила искључиво повјереницима партија владајуће коалиције, као и да у комисијама за расподјелу средстава није било ниједног представника српског народа, односно да су сви чланови комисија такође повјереници владајућих структура. То најбоље говори последња Одлука о расподјели средстава за 2020. годину Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, коју Вам у прилогу достављамо, гдје је од укупно подијељених 1.128.315,60 евра препознатљивим српским организацијама, за пројекат ТВ серијал „Српска културна сцена у Црној Гори“, припало 4.400,00 евра, што је 0,3 посто од укупних средстава. Невјероватни су примјери дискриминације српских организација који се јасно огледају у томе да је хрватском радију „Дукс“ за његов програм на једној фреквенцији опредијељено 35.000,00 евра, „Ромском радију“, такође за једну фреквенцију, 24.000,00 евра, а да Српском радију, са девет фреквенција, који покрива готово читав простор Црне Горе, није опредијељен ниједан цент. Сличан је случај и да је муслиманском часопису „Глас Мркојевића“ опредијељено 15.000,00 евра, „Хрватском гласнику“ 12.000,00 евра, а „Српским новинама“, једином часопису релативно већинског народа у Црној Гори, ниједног цента. Уочљиво је да је значајну подршку добио велики број нових књига, предвиђених за штампу, али ту није било мјеста за издања Књижевне задруге Српског народног вијећа, једног од најпродуктивнијих издавача у Црној Гори, из разлога што се кроз рад овог издавача баштини очување српског језика и ћириличног писма. Све ово указује на бескрупулозну дискриминацију српског народа и српских организација, које су принуђене да се за помоћ обраћају Влади Републике Србије која је омогућила да најзначајније српске медијске и културне организације још увијек постоје и раде у Црној Гори.

Брутално привилегована расподјела средстава за културу, науку и умјетност такође је присутна и у разним министарствима и локалним самоуправама, па се онда поставља питање у каквим се условима намјеравају провести предстојећи локални и парламентарни избори и шта српски народ чека на наредном попису становништва почетком 2021. године.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here