ЧИЈА ЈЕ ОДГОВОРНОСТ ДИВЉАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ?

0
1466

Став

ЧИЈА ЈЕ ОДГОВОРНОСТ ДИВЉАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ?

Пише: Милан Кнежевић

Катастрофална епидемиолошка ситуација у Црној Гори, и поред најава да након избора слиједи најгори сценарио, и даље је у другом плану пред актуелним политичким темама. Но, то свакако не значи да се чињенице могу промијенити у зависности од пажње коју им јавност поклања.

А чињенице су такве да је простор кривично-правне одговорности за удружени злочиначки подухват против здравља и живота људи потпуно отворен.

Шта се то дешава, зашто ћуте медицински стручњаци, из ког разлога су замукли правници и, осим узгредних жалопојки и констатација које треба да заплаше, политичари будуће власти?

Изгледа да проблем лежи у једној врсти наопаке кастинске солидарности коју гаје припадници медицинске професије у Црној Гори, продуковане ваљда габаритима самог медицинског система, па ако хоћете и државе, у којој се „сви међусобно знамо“. У свакој прилици и на сваком мјесту најприје се до неукуса истакну огромни стручни, морални, професионални итд. капацитети оног другог, а онда се заузима „критички“ дискурс, наравно уз ограду да ту нема ништа лично!

Из те врсте квазисолидарности, којој робују готово сви, без обзира на политичка опредјељења и друге особености које их као људе индивидуализују, произилази и зазор који неки релевантни судионици јавног живота, од новинара до политичара, имају према онима који кроје капу црногорском здравственом систему.

Кад се те ствари посматрају са стране, колико је то могуће, уочава се сва беда провинцијског духа и менталитета која, на жалост, не остаје на том нивоу ружне друштвене стварности.

Она кошта.

Цијена је изражена у изгубљеним животима и уништеном здрављу грађана.

Корона је прије неколико мјесеци у Црној Гори била пандемија, толико опасна да је НКТ потпуно уништио црногорску економију у покушају да је спријечи. Мјере су биле драконске а медицински ефекти појаве короне – спорадични до смијешни. Остаће запамћен дирљиви поклич Милутина Симовића: Вечерас крећемо на Тузи!

Ствари су се у међувремену, некако са чињеницом да су избори потиснули на маргину сва друга дешавања, обрнуле наглавце.

Корона је подивљала, а мјере државе готово да нису постојале и готово да не постоје. Остала је само свијест и савјест грађанина, појединца, на које из НКТ-а сваки дан апелују.

То је довољно?

Пред Богом, људима и законом?

То није довољно.

То што су грађани „неодговорни“ (!) не може бити алиби за нечињење.

То неће вратити животе.

То неће вратити изгубљено здравље.

То није све што је требало и могло да се предузме.

Чињенице су такве да је простор кривично-правне одговорности за удружени злочиначки подухват против здравља и живота људи потпуно отворен.

Или ће се све завршити озваничењем кривице неодговорних грађана и збрајањем мртвих, како недавно рече један бивши црногорски министар здравља, јер се послије почетне констернације и на смрт навикава?

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here