У ПОРОДИЛИШТУ ОСТАЈЕ САМО ЈЕДАН ГИНЕКОЛОГ

0
722

Љекари и даље одлазе из Пљеваља

У ПОРОДИЛИШТУ ОСТАЈЕ САМО ЈЕДАН ГИНЕКОЛОГ

Начелник породилишта у Пљевљима Милош Обрадовић,  након што је испунио све обавезе према пљеваљској болници, напустио је  Пљевља и у наредном периоду радиће у Клиничком центру Црне Горе. У пљеваљском породилишту, као једини гинеколог остаће Саша Грбовић. Из болничке управе најављују да ће по потреби ангажовати из других средина љекара специјалисту, јер је услов за рад породилишта да постоје најмање два љекара.

  • Неће доћи до гашења пљеваљског породилишта, али ћемо као и раније из других средина ангажовати љекаре, казао је у изјави за Дневни лист „Дан“ директор пљеваљске болнице Ердуан Лаловић и истакао да ће се обезбједити услов да увијек буду присутна два акушера.

Лаловић је казао да ће се тако радити док се не створе услови да дође до запослења неког љекара, истакавши да се три млада љекара, гинеколога, налазе на специјализацији.

  • И у претходном периоду када је један од наших љекара био на одмору или неком другом одсуству ангажовали смо љекаре из других средина, казао је Лаловић.

У пљеваљској болници тренутно недостаје око 30 љекара спецјалиста. Готово на сваком одељењу недостаје по неки љекар. Према непотпуним подацима у Пљевљима недостају пулмолог, гинеколог, васкуларни хирург, анестезиолог, психијатар као и многи други специјалисти. Тренутно довољно има хирурга.

Пракса је да љекари добију специјализацију за рад у пљеваљској болници а потом, када одраде одређене године које предвиђа уговор,  одлаз у неку другу средину. У претходном периоду било је и љекара који су, уз партијску књижицу, могли да и прије „нарађених“ година у пљеваљској болници оду у Подгорицу или неку другу средину. У Пљевљима се вјерује да многе љекаре не би задржала ни додјела станова или друге бенефиције. Има и оних који тврде да се специјализације додјељују свјесно љекарима који нијесу рођени Пљевљаци, па је сасвим природно да они једва чекају да оду у свој родни крај или неку развијенију средину.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here