ОД ОВОГА СЕ УМИРЕ, А ТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОПРАВИ

1
1443

Како је организована борба са Короном у Пљевљима

ОД ОВОГА СЕ УМИРЕ, А ТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОПРАВИ

Извор: Пљеваљски портал

Мада би било логично да са дужином трајања епидемије расте и организационо искуство свих у ланцу ширења и спречавања ширења Ковида19, нарочито одговорних у здравственом систему, може се мирне душе закључити да није тако. И док се позиција здравствених радника који су непосредно задужени за бригу о пацијентима може разумјети, јер ни након више од пола године Корона није пресудно познатија науци и медицинској струци, онима који су у здравственом систему власт тешко се може дати прелазна оцјена за организационе послове и епидемиолошке мјере, почев од НеКаТ-а па до директора најмањих здравствених установа.

Ако су Пљевља, која су за црногорске прилике велики град, организована око Короне овако како су организована, ситуација је гора од очајне.

Не улазећи апсолутно у медицинску проблематику и епидемиолошке мјере без икаквог ризика од грешке може се закључити да је у организационом смислу борба са епидемијом у Пљевљима на нули.

Идеја да се Ковид амбуланта отвори тамо гдје је отворена – на најудаљенијем ћошку зграде познате као Медицина рада, која је опет објекат најудаљенији од улице, односно најувученији у круг Болнице од свих објеката Дома здравља, нити је стручна, нити добронамјерна, нити показује икакве способности и знање оног ко је то одлучио и урадио.

А свакако је одлучио или макар спровео нечију наредбу директор Дома здравља Илхан Турсумовић или директор Опште болнице Ердуан Лаловић, или оба заједно.

Десетине људи са симптомима Ковида међу којима су они који су заиста инфицирани овим вирусом, али и они који нису, већ мјесецима се гурају кроз уски дугачки пролаз до Ковид амбуланте, између зида зграде Медицине рада и потпорног зида, гдје тешко могу да се мимоиђу двије одрасле особе. Свима се преглед и узорковање за анализе крви заказује у исто вријеме – 17 часова, а у зависности од броја оних којима је преглед заказан све то траје и по неколико сати.  Након што обаве тај дио процедуре кроз средину болничког круга пацијенти одлазе на РТГ плућа. Чекају, носиоци вируса и они који нису, у средини болничког круга да обаве снимање плућа.

Као неко ко је, макар за сада, преживио Корона искуство, ову ситуацију сам видио као најцрњи хорор за пацијенте, али и за све здравствене раднике, који кроз тај исти болнички круг одлазе до свих одјељења и амбуланти! У таквим условима треба да остану здрави и да лијече друге људе?!

Ко није имао Корону, нека себи приреди то искуство и нема никакве шансе да је не добије.

Успут, да напоменем да су све корпе за отпатке, травњаци тј. њихови остаци, жбуње… пуни крвавих туфера, бачених маски и другог отпада.

То није заразно?

Посебна прича је узимање узорака за тестирање на Корона вирус. Опет сви у исто вријеме, сваког дана у 10 часова. На паркингу испред Дома здравља, код плавог контејнера, чију намјену нисам успио да докучим.

На паркинг најприје дође возач из Болнице. Носи даску на којој је залијепљен папир на ком је одштампано нешто попут Корона, тестирање…

Даска служи да на пар секунди задржи људе док он не изврши тријажу – пита „ђе ћеш“, и ако нису ту због Короне већ другим послом онда их упути да мало заобиђу. А кога и шта да заобиђу кад су пацијенти који су дошли на узимање узорка за тестирање на читавом читавом паркингу и зеленим површинама око Дома здравља, Дјечјег диспанзера, па и на тротоару…

Је ли потребно напомињати да је канта за отпатке која стоји на улици, тј. на тротоару, такође препуна отпада попут туфера, маски, марамица…

Данас је падала киша читав дан.

Сјутра се очекује најхладнији дан ове јесени са највећом дневном температуром од 7 степени.

Епидемиолошка ситуација у Пљевљима је критична. Обољелих је све више а зима иде.

Како је чекамо?

Ово је питање за оне које ћете тешко срести у кругу Болнице и Дома здравља у Пљевљима – директоре ових установа и њихове надређене. Морали би да одговоре, пошто сумњам да умију и могу да предузму било шта, јер се од овога умире, а то не може да се поправи.

Милан Кнежевић

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here