МУП ПРЕКИНУО ПОСТУПАК ПРОТЈЕРИВАЊА ПРОТОЈЕРЕЈА САШЕ ЈАЊИЋА

0
1497

Још увијек далеко од окончања

МУП ПРЕКИНУО ПОСТУПАК ПРОТЈЕРИВАЊА ПРОТОЈЕРЕЈА САШЕ ЈАЊИЋА

Управа полиције – Сектор граничне полиције прекинуо је управни поступак против Саше Јањића архијерејског намјесника пљеваљског, због наводног незаконитог боравка у Црној Гори. О томе је 14. октобра донесено одговарајуће рјешење од стране Станице граничне полиције у Пљевљима.

Подсјећамо, Управа полиције наложила је свештенику СПЦ Саши Јањићу да до 25. јуна ове године напусти територију Црне Горе и забранила му улазак у Црну Гору слиједећих годину дана. Све то упркос чињеници да је последња одлука коју су о његовом боравку у Црној Гори донијели надлежни државни органи било рјешење Управног суда Црне Горе из 2014. године, којим је поништено претходно рјешење МУП-а Црне Горе а до доношења новог законитог рјешења, након чега је сама Управа полиције одложила извршење рјешења о обавези напуштања Црне Горе. МУП од 2014. до данас није донио ново законито рјешење али су се у јуну ове године у Управи полиције сјетили да активирају поступак којим би Сашу Јањића прогнали из Црне Горе због наводног незаконитог боравка.

Рјешењем које је сада донијето случај није коначно завршен, само је прекинут кошмарни поступак протјеривања који је био у току, а правно образложење је што се о боравку Саше Јањића у Црној Гори води поступак пред другим државним органима, односно онај поступак који је још 2014. године заустављен у МУП-у након рјешења Управног суда Црне Горе.

О правном галиматијасу који се издешавао Саши Јањићу, али и другим пљеваљским свештеницима у протеклих више од деценије у покушају да добију законит боравак ако не и држављанство у Црној Гори, могао би се снимити филм, који би био најбољи покушај илустрације безакоња, кршења елементарних људских права и дискриминације припадника српског народа у Црној Гори. Шта о томе мисле грађани су најбоље рекли масовним протестима у јуну приликом покушаја протјеривања Јањића, а нарочито на парламентарним изборима 30. августа, када је дотадашња владајућа коалиција на челу са ДПС-ом до ногу потучена у Пљевљима.

Но, и поред свега, сам протојереј Саша Јањић истиче коректан и професионалан однос полицијских службеника у току поступка који се у овој години водио против њега, истичући да се у том смислу захваљује Слађану Драгашевићу и Биљани Потпари

Како је кроз изјаве својих челника најавила нова црногорска власт приоритет након њеног конституисања биће доношење ваљаног Закона о слободи вјероисповијести, а очекује се да ће демократска власт изградити законите механизме и поступке којима ће бити онемогућено дискриминисање грађана пред законом, па и свештеника СПЦ у Црној Гори.

Вријеме је.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here