ПЉЕВЉА ЧЕКА ВРЕЛА ПОЛИТИЧКА ЗИМА

1
1281

Одложена 19. сједница СО, има ли ДПС власт у Пљевљима?

ПЉЕВЉА ЧЕКА ВРЕЛА ПОЛИТИЧКА ЗИМА

Сједница, 19. по реду, Скупштине општине Пљевља заказана за 19. октобар у сали Дома културе, одложена је.

Нови датум сједнице није утврђен а на дневном реду налазе се 32 тачке. Сједница Скупштине као и сједнице свих радних тијела званично је отказана због погоршања епидемиолошке ситуације и увођења нових мјера.

  • Због погоршане епидемиолошке ситуације и увођења нових мјера Института за јавно здравље за општину Пљевља, а у консултацијама са предсједницима одборничких клубова, одлажемо сједнице свих радних тијела и сједницу Скупштине општине Пљевља заказану за 19.10.2020. године, наведено је у саопштењу које је потписала секретар Скупштине општине Емина Брковић.

На поменутој сједници, између осталог, одборници су требали да одлучују и о доношењу Стратешког плана развоја општине Пљевља 2021-2025, предлогу Завршног рачуна општине Пљевља за 2019 годину, предлогу Одлуке о локалним административним таксама, предлогу Одлуке о престанку рада Међурепубличке заједнице за културно-просвјетну дјелатност, предлогу Одлуке о давању сагласности на Одлуку о оснивању Мјесне заједнице „Отиловићи и Вијенац“, извјештајима о раду и пословању локалних предузећа и установа за 2019. годину и бројним другим значајним питањима.

Подсјећамо да је последња сједница Скупштине општине Пљевља завршена 15. јуна а из Демократске Црне Горе упозорили су да је предсједник Скупштине Општине Пљевља Драгиша Сокић прекршио императивне законске и статутарне норме које кажу да се сједнице Скупштине општине одржавају најмање једном у три мјесеца, те упозорили да ће иницирати његово смјену ако сам не поднесе оставку.

За владајућу ДПС и њене коалиционе партнере у Пљевљима биће прави изазов намаћи скупштинску већину за предстојећу сједницу, пошто се њихов одборнички клуб „истопио“ са лагодних 20 на тијесних 18 одборника, након што су одборници ДПС-а Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин пред парламентарне изборе одржане 30. августа отказали послушност ДПС-у, те је сада однос власт – опозиција У Скупштини општине 18 – 17.

Незванично и та већина од једног одборника власти  је климава, пошто су медији јавили да је један одборник ДПС-а на дуже вријеме отпутовао у иностранство, а проблематизује се и позиција одборника Бошњачке странке у СО Пљевља Кенане Струјић, која је добила посланички мандат и чија партија ће можда бити дио нове државне власти, па према томе и нове расподјеле политичке моћи.

Тако постоји веома реална могућност да се ДПС већина у Скупштини општине Пљевља претвори у мањину од свега 16 одборника, од којих је један одборник Социјалдемократа.

Према незваничним информацијама које имамо могуће је и да ће на предстојећој сједници СО доћи до формирања новог Независног клуба одборника, у коме би поред Цвијовића и Пивљанина била вјероватно још два одборника из тренутне владајуће већине, чиме би ДПС са коалиционим партнерима у Пљевљима дефинитивно отишао у опозицију, са свега 14 одборника у својим редовима…

Последице оваквог развоја околности биле би драстичне по ДПС и коалиционе партнере, а најзначајније би свакако биле вјероватни крај мандата предсједника Скупштине општине Драгише Сокића и предсједника општине Игора Голубовића.

Различите су комбинаторике које се праве, али ако на предстојећој сједници Скупштине општине не буду усвојени извјештаји о раду и пословању локалних предузећа и установа такође се отвара пут да због тога буду смијењени њихови савјети и управни осбори, што би наравно повукло и директоре…

Како год буде, са смиривањем епидемиолошке ситуације Пљевља не очекује политичко смиривање већ врела зима.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

1 КОМЕНТАР

  1. Самопоштовање темељ је сваког поштовања.
    Ови људи, Сокић, Голубовић, а не само они, него цијела полуписмена дпс булумента која је на бази крадених избора јахала и малтретирала Пљевља последњих година, дакле ови дпс корифеји показују да немају ни трун достојанства. У супротном, поднијели би оставке и не би чекали да градска чистоћа дође да их уколони одатле.
    “Лола“ се барем трудио да свој чин оставке представи као високо морално дјело, него се у кратковидости и алавости прекомбиновао и ускочио главачке у сдп канту за ђубре.
    У овом свјетлу, и у контексту оног жалосног Фуштића, поступци Пеђе Цвијовића и Пивљанина заиста заслужују дубоко поштовање.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here