ОПШТИНА ДОБИЛА СПОР СА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДОМ

0
752

Пљеваљска одлука о опорезивању законита

ОПШТИНА ДОБИЛА СПОР СА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДОМ

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) изгубила је спор са пљеваљском локалном управом вриједан пола милиона еура. Наиме, представници ЕПЦГ су преко Управног суда тужбом тражили да се поништи рјешење главног администратора општине Пљевља, којим је утврђен порез на непокретности за период од јануара до децембра 2018. године, за земљиште и објекте, у укупном износу од 1.206.405 еура. Из поменуте компаније су спорили износ од око 572.995 еура, који се односи на опорезивање грађевинских објеката – трансформатора, генератор, прекидача, разводних постројења, указујући да се у смислу позитивних законских прописа грађевински објекти овог типа, у смислу одређивањап ореске обавезе – немогу сматрати непокретностима. Предложили су суду да усвоји тужбу и поништи рјешење.  Међутим, Управни суд донио је одлуку гдје се наводи да су неосновани наводи тужбе.

– Како је појам енергетског објекта одређен, наведеним одредбама Закона о уређењу простора и изградњи објеката и Закона о енергетици (појам објекта), то се у конкретном случају ради о другим објектима. Код чињенице да су у пословним књигама тужиоца, објекти евидентирани као његово власништво, неосновано се наводима тужбе, оспорава правилност оспореног рјешења, а ово из разлога што је, обвезник пореза на непокретности лице које је власник непокретности, при чему није од значаја да ли су исте уписане у катастар непокретности – пише у пресуди Вијећа Управног суда, састављеног од судија Светлане Будисављевић, као предсједнице вијећа, Снежане Вукчевић и Медине Мушовић, као чланова вијећа.

Општина Пљевља има широку лепезу локалних пореза и такси. Посебно су честе притужбе привредника на порезе на непокретности. Поред Електропривреде, ранијих година доста честа мимоилажења су била са Рудником угља и са Рудником олова и цинка „Шупља стијена“. Чак је „Шупља стијена“ пошто је добила власника из Пољске, дио својих старих објеката порушила, а један дио тих старих објеката и земљишта поклонила локалном становништву. Рудник угља је средио имовинске књиге, па су се из локалне управе жалили да су изгубили значајан дио новца.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here