САХРАЊЕН БЛАЖЕНОПОЧИВШИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ

0
611

У храму Светог Саве на београдском Врачару

САХРАЊЕН БЛАЖЕНОПОЧИВШИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ

У храму Светог Саве на Врачару у Београду сахрањен је блаженопочивши Патријарх српски Иринеј.

Света заупокојена Литургија служена је у храму Светог Саве са почетком у 9 часова. У наставку свете Литургије служено је опело а тијело Патријархово потом је сахрањено у крипти храма Светог Саве.

Началствовао је Његово Преосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење више архијереја и свештенства Српске Православне Цркве и гостију из других помесних православних цркава. Појало је Прво београдско певачко друштво и хор „Бранко“ из Ниша.

Бесједио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј, рекавши између осталог:

  • На највећа могућа понижења умио је не само да сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом добротом и добрим дјелима управо оним људима који су му наносили неправду.
  • Био је оваплоћење мироносца и миротворца и међу хришћанима и међу другим народима, а прије свега у свом народу.
  • Многи су спремни да, судећи о другима, олако пресуђују, те је тако и патријарх Иринеј, као и сви архијереји и Српска православна црква понекад био изложен неправедним судовима и осудама.
  • Неки су говорили и писали да није довољно савремен, други да је веома ригидан да показује нетрпељивост, а трећи опет како је сувише попустљив и спреман на компромисе, чак и на труле компромисе. Ништа од свега тога није истина.
  • Патријарх Иринеј свој плодан, дуг живот, који је највећим дијелом провео у у служби Цркви и народу у тешком времену, на све све ратове, бјежаније, страдање, али и расколе, успео је да да истински, светосавски и косовско -лазаревски одговор.
  • Зато је био и омиљен код огромне већине људи прије свега код људи, сви су разумијевали његову доброту.
  • Патријарх Иринеј и у односу са другима неправославнима и нехршћанима био је отворен, искрен и добронамјеран.
  • Ми се молимо сада за душу новопредстављеног патријарха, али смо увјерени и да се он са очинском љубављу коју је показива свима моли за све нас, за Цркву нашу, наш народ и свеколику цркву и сав род људски. Стога га испраћамо више са радошћу него са жалошћу и желимо да Господ души његовој подари вјечни живот и радост у царству небескоме, а тело његово да почива у овом светом храму до свеопштог васкрсења.

Након опела од блаженоупокојеног Патријарха бесједом се опростио Његово Високо Преосвештенство Митрополит дабробосански Хризостом:

  • Патријарх се показао достојним свог великог учитеља и претходника патријарха Павла, а то није било једноставно. Зато смо поносни на њега.
  • Црква мора бити изнад свих наших слабости и недостатака. Патријарх се показао као непоколебљив борац за очување њеног достајнства. То је велики губитак за наш народ и Цркву. Поред овог великог искушења не губимо храброст. Знамо и вјерујемо да су патријарх и митрополит Амфилохије са нама, да нас гледају да су са нама.
  • Не губимо вјеру, него учимо од њега како да се боримо за свој народ и Цркву. Све нам опрости и благослови нас.

Прочитано је и писмо руског патријарха Кирила:

  • Са осећајем дубоке туге примио сам вест о упокојењу патријарха Иринеја. У име архипастира и пастира и монаштва Руске православне цркве изражавам дубоко саучешће. Бог је Цркви Светог Саве даривао дубокоумног патријарха. Испуњен искреном храброшћу и љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи снагу трудио да буде поред своје пастве. У у последњи час свог земаљског живота је поделио страдања са оним верницима чији је живот прекинула страшна епидемија. Својим ауторитетом је учинио много за очување васељенског православља. Он је био велики пријатељ Руске православне цркве и више пута је говорио у прилог канонског православља у Украјини. Завршетак унутрашњег уређења Храма ући ће у историју као једно од главних достигнућа њеовог патријаршијског служења. Нека господ Исус Христ упокоји душу новог слуге свога, вечна му и благ помен, пише у писму руског патријарха.

Бесједом се опростио и старјешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић:

  • Бити човјек тежња је којој цијелог живота стремимо и нас то стремљење приближава. Можемо данас рећи да је патријарх био богат људским врлинама, а нарочито смирењем, људе придобијајући тако за дијалог, уз благи осмјех који је био плод његовог смирења.
  • Та благост га није напуштала, ријетко га је ко памтио другачије. Ако је неком свештенику скрнуо пажњу на понашање, то је чинио обазриво.
  • Долазак патријарха на трон после патријарха Павла, чије је поштовање било огромно у народу можда је и најавећи показатељ његове величне, рекао је он.

У свом обраћању српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, између осталог је рекао:

  • Република Српска у последњих 11 година није плакала ни веселила се а да с њом није био патријарх Иринеј. Патријарх Иринеј био пастир свих нас, који је брисао све границе међу нама. Био је скроман човек, благих ријечи и чврсте вјере. Његова блага нарав била је параван иза које се крио човјек који никад није устукнуо.

Предјседник Републике Србије Александар Вучић, опраштајући се од блаженопочившег Патријарха српског Иринеја рекао је:

  • Патријрх српски Иринеј склопио је очи онако како је и живио – у миру са собом, Богом, црквом и људима. Једно вријеме се завршило, само овоземљско. Љубав је била основа сваке његове вјере, јер је добро знао да су и вјера и нада немогући без љубави.
  • Патријарх нам је у аманет оставио храм Светог Саве. Храм Светог Саве који је толико желио градио је градећи све нас. На много начина он је био и овај наш Храм, саборни, мудри и пун милости, посвећен љубави и српству.
  • Захваљујући њему, данас више него о било коме другом говоримо о јунацима са Кошара, дајемо по њима улицама име, не плашимо се да истину кажемо у лице целоме свету.
  • Рођени Чачанин којег су сви и преко Дрине вољели и поштовали. Бринуо је, и са том бригом у рајско насеље је отишао, бринувши за српски народ у Црној Гори…

Након последњих поздрава над одром патријарха Иринеја припадници Гарде Војске Србије однијели су тијело у крипту храма где ће почивати 45. поглавар Српске православне цркве Иринеј, уједно и први патријарх који ће ту почивати након изградње највећег православног Храма у овом дијелу Европе.

Сахрани блаженопочившег патријарха српског Иринеја присуствовао је и мандатар за састав нове црногорске Владе Здравко Кривокапић, а по наводима медија и лидери владајуће коалиције – Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Владимир Јоковић, Драгослав Шћекић, Горан Даниловић и Марко Милачић.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here