ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАШТИТНИКУ ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА ЦРНЕ ГОРЕ

0
560

Српски национални савјет Црне Горе – предсједник Др Момчило Вуксановић

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАШТИТНИКУ ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА ЦРНЕ ГОРЕ

Након, наводно, завршеног поступка испитивања притужбе коју је Српски национални савјет поднио против Фонда за заштиту и остваривање мањинских права због дискриминације српских организација у очувању националног, културног, језичког и вјерског идентитета, замјеница заштитника људских права и слобода Нерма Добарџић након више од пола године доставила је мишљење омбудсмана по наведеном питању. У притужби Српског националног савјета наводи се да црногорске државне институције већ три године елиминишу пројекте српских организација из расподјеле средстава за очување националне посебности и идентитета. Фонд за заштиту и остваривање мањинских права и Министарство за људска и мањинска права у протекле три године подијелили су по том основу више од пет милиона евра, а српске организације подржане су са мање од један посто опредијељених средстава, иако као једна од заједница којима се та средства дијеле чини више од 60 посто. У последњој расподјели Фонда за заштиту и остваривање мањинских права пројекти српских организација и појединаца испуњавали су све предвиђене критеријуме, а подржани су са само 4.400,00 евра, од укупно 1.128.315,60 евра. У потпуности су искључени из расподјеле најзначајнији српски пројекти – Српска телевизија, Српски радио, часопис Српске новине и портал Српске новине, као и Књижевна задруга Српског народног вијећа која представља једну од најпродуктивнијих издавачких кућа у Црној Гори. Од укупно 264 пројекта, који су испунили услове, подржано је 196 пројектних пријава од којих само једна српска са 4.400,00 евра. Сва друга средства отишла су пројектима мањинских народа и у занемарљивом проценту потпуно непознатим организацијама, очигледно црногорским, које се, наводно, баве очувањем српског идентитета. Расподјелом средстава у последње три године 2018, 2019. и 2020. државне институције у континуитету показују шовинистички однос према српском народу, српским организацијама и њиховим потребама. По критеријумима Комисије за вредновање пројеката, в.д. директора и Управног одбора Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, пројекти српских организација – Српска телевизија, која се емитује на сва три кабловска оператера и покрива читави простор Црне Горе, Српски радио који се преко девет предајника чује готово на читавом простору Црне Горе, часопис Српске новине, портал Српске новине и Књижевна задруга СНВ, нијесу могли ући у расподјелу иако су испуњавали све услове, али су зато подржани пројекти Радио „Дукс“, Ромски радио, црногорски Радио Зета, муслимански Глас Мркојевића и албански ТВ Боин са само једном фреквенцијом, као и ромски часопис „Алав“, Хрватски гласник и други медији мањинских народа, који су очигледно препознати као режимски.

Очигледна је злоупотреба расподјеле средстава, јер су организације и њихови оснивачи у стопостотном случају повјереници одлазећег режима, што је видљиво кроз регистар НВО организација и њихових оснивача.

Из анализе која је лако уочљива, али није спроведена од стране замјенице заштитника људских права, може се уочити да се српски пројекти намјерно елиминишу из расподјеле, чиме се врши очигледна дискриминација српског народа на подручју очувања идентитета.

Све наведене чињенице нијесу биле довољне замјеници омбудсмана госпођи Нерми Добарџић да макар упути и најблажу примједу или упозорење да се из система не може и не смије изопштити ниједан народ или национална заједница, као што је то случај са српским организацијама. Срби у Црној Гори су још увијек, нажалост, у режиму „кадија те тужи – кадија ти суди“, што се очигледно види и у институцији Заштитника људских права и слобода, гдје међу двадесетак запослених своје мјесто није нашао ниједан Србин, односно постоји један који се морао поцрногорчити како би добио функцију заштитника. Српски народ није још увијек остварио заштиту својих интереса кроз утицај и снагу својих политичких представника, али ће се у будућем времену, надамо се, више водити рачуна о томе.

У Подгорици, 22. децембра 2020. године

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here