У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ ОЧЕКУЈЕ СЕ  РАСПЛЕТ ПОЛИТИЧКЕ КРИЗЕ

0
796

Хоће ли ДПС власт преживјети пљеваљске литије?

У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ ОЧЕКУЈЕ СЕ  РАСПЛЕТ ПОЛИТИЧКЕ КРИЗЕ

Дешавања током 2020. године у Пљевљима су отворила питање легитимитета актуелне власти. Садашња владајућа коалиција коју чини Демократска партија социјалиста, Соцјалдемократе и Бошњачка странка тријумфовала је на локалним изборима 2018. године освојивши 20 од укупно 35 мандата у локалном парламенту. Већ наредне године десило се прво осипање када је у питању власт, јер је носилац листе на поменутим изборима и тадашњи предсједник општине Мирко Ђачић, услед неслагања са бившом Владом, поднио оставку.

Међутим, почетком 2020. године, након усвајања Закона о вјерским слободама осипање се наставило. Тако су ДПС напустили одборници Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин. Ову Партију током минуле године напуштају и други челници и чланови Општинског одбора. Тако су се у бројним литијама, које су у Пљевљима биле честе, могли видјети Војислав Зиндовић, Славка Максимовић, Иво Крејовић и многи други. Из ДПС-а су упорно понављали да  су им чланови лојални и да немају осипање, иако су протесне литије из мјесеца у мјесец биле све масовније. Политичка препуцавања између опозиционих и позиционих партија о осипању и стабилности ДПС-а, окончана су 30. августа када су ДПС и његови коалициони партнери у Пљевљима доживјели тежак пораз. Тако је ДПС 30. августа освојио свега око шест хиљада и триста гласова, док су опозиционе коалиције добиле готово тринаест хиљада гласова. Од тог дана отворене су нове полемике између пљеваљских опозиционих партија и представника локалне власти.

С сједне стране представници опозиционих партија тврде да власт нема легитимитет а представници локалне власти узвраћају да је њихова већина од 18 одборника стабилна, односно да они имају легитимитет са локалних избора из 2018. године.

  • Садашња власт у Пљевљима нема већу подршку од 23 процента наших грађана. Након кризе изазване усвајањем Закона о вјерским слободама српско православно становништво је масовно напустило ову Партију. То показују изборни резултати из 2018. године када је ДПС освојио преко десет хиљада гласова и парламентарни избори када је освојио четири хиљаде мање гласова, казао нам је шеф независног одборничког клуба и никадашњи одборник ДПС-а Предраг Цвијовић.

Цвијовић притом наводи да никако није добро да Пљевљаци након свих дешавања током 2020. године и огромног жртвовања за политичке промјене, имају локалну власт која ће у односу према новој Влади бити опозиционо орјентисана.

  • Ја ни раније нисам био присталица да у Пљевљима буде локална власт која ће бити опозиционо орјентисана према Влади Црне Горе. Послије парламентарних избора и након убједљивог пораза ДПС-а у Пљевљима, никако није добро да имамо власт која ће бити у опозицији према Влади за коју су се несебично борили наши грађани. Мислим да је најбоље решење у новим пријевременим локалним изборима, закључио је Цвијовић.

За шефа одборничког клуба Нове српске демократије Милана Лекића само је питање дана када ће доћи до урушавања садашње ДПС власти. Лекић, на основу најава из Владе Црне Горе о смјенама у Руднику угља, Термоелектрани, Управи за шуме и другим државним установама, очекује пад локалне власти у јануару и најдаље у фебруару мјесецу.

  • ДПС нема неки политички програм или идеологију која окупља њихово чланство, већ се ради о једној интересној скупини. Када се изгубе позиције у Руднику угља, Термоелектрани и другим државним предузећима и установама, доћи ће до расула. То расуло се не може ничим зауставити и то је свима јасно, каже Лекић уз образложење да ће смјене уследити током наредна два мјесеца.

И из Демократске Црне Горе упозоравају на чињеницу да садашња локална власт неће моћи дочекати редовне локалне изборе, који би требали да се одрже 2022. године.

  • Локална власт у Пљевљима је изгубила легитимитет, а осипање ДПС-а на свим нивоима рефлектовано је и помјерањима у локалном парламенту. Након изборног дебакла 30. августа и чињенице да није реализован нити један значајан пројекат који је ДПС обећао грађанима Пљеваља, немам дилему да је пад локалне власти само питање тренутка. Такође сам увјерен да ће на наредним локалним изборима ДПС доживјети дебакл и у односу на резултат са парламентарних избора и ићи ће испод 5000 гласова, казао је шеф одборничког клуба Демократа Никола Ровчанин и појаснио  да ће се осипање у редовима ДПС-а наставити и да ће у 2021. години бити услова за одржавање ванредних локалних избора.

И док представници опозиционих партија тврде једно из локалне управе узвраћају да они и не размишљају о повлачењу са својих позиција. У више наврата, протеклих мјесеци,  шеф одборничког клуба у пљеваљском локалном парламенту Данијел Живковић је позивао  опозиционе одборнике, којих је у локалном парламенту 17 наспрам 18 одборника ДПС-а, Бошњачке странке и СД-а, да покрену расправу о смјени предсједника општине Игора Голубовића. Живковић је тврдио да ће се ту јасно видјети ко има већину, као и лојалност одборника владајуће коалиције.

Сам предсједник општине Голубовић је саопштио да неће поднијети оставку, јер је у последњих годину ипо дана, од када је замјенио Мирка Ђачића, успјешно радио. Када су у питању односи са новом Владом Голубовић је поручио да ту не очекује никакве лоше односе.

  • Са новом Владом Црне Горе очекујем коректне односе и мислим да ту неће бити никаквих проблема, казао је Голубовић одговарајући на питања хоће ли поднијети оставку, као и хоће ли пљеваљска локална управа трпљети због политичких разлика локалне и државне власти, како су то управо некада тврдили представници ДПС-а док су вршили државну власт.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here