УПРАВА ПРИХОДА ПРИЈЕТИ НОВОМ БЛОКАДОМ ОД 330 ХИЉАДА ЕВРА

0
724

Пљеваљска општина у све тежој финасијској ситуацији

УПРАВА ПРИХОДА ПРИЈЕТИ НОВОМ БЛОКАДОМ ОД 330 ХИЉАДА ЕВРА

Извор: ДАН

Иако по основу концесија на шуме компанија „Вектра Јакић“ дугује општини Пљевља око четири милиона еура, Управа прихода у овој години покушава да по други пут блокира рачун локалне управе и наплати потраживања у износу од 330 хиљада. Поменути дуг „Вектре Јакић“ управо је требала да наплати Управа прихода претходних година и да овај новац прослиједи Општини Пљевља. То се није десило, а Управа прихода је у јануару блокирала рачун Општине и принудним путем извршила наплату 330 хиљада еура. У фебруару је стигло ново рјешење којим се тражи наплата још 330 хиљада еура, односно три мјесечна износа за порезе и доприносе на општинске зараде. У локалној управи не крију да су изненађени оваквим начином наплате, страхујући да постоји опасност ако се овако настави да ће доћи до финансијског колапса.

  • Добили смо ново рјешење о наплати 330 хиљада еура. Упутићемо жалбу на ово рјешење и тражити да се проблеми ријеше у разговору између локалне управе и Министарства финансија, казао је јуче за „Дан“ предсједник општине Игор Голубовић, уз напомену да ако се настави са принудним наплатама да ће у марту доћи до првих финансијских проблема.

Голубовић каже да је доласком на мјесто предсједника општине 2019. године одмах увео обавезно плаћање пореза и доприноса на зараде, тј. исплату бруто зарада, те да је те године исплаћено дуговање за четири мјесеца, а у 2020. години дуговање за осам мјесеци. Голубовић поручује да су у локалној управи спремни на разговоре са Министарством финансија, те да вјерују да се може доћи до рјешења проблема, како за дуг локалне управе тако и за дуг према локалној управи од стране „Вектре Јакић“ по основу концесија за шуме. Према његовим ријечима тешко је блокирати и локална предузећа усред зиме.

  • Мислим да су разговори једино рјешење јер како блокирати предузеће „Гријање“ које пружа услуге гријања у моменту када је у граду температура -15 степени. Како блокирати рачун предузећа „Локални путеви“ у моменту када треба од снијега чистити сеоске путеве и када је снијег у Бобову два метра, истиче Голубовић и подвлачи да се разговорима мора тражити рјешење.

Из Управе прихода су ипак протеклих дана поручили да разумију проблем функционисања локалних предузећа али да су из локалне управе требали озбиљније да схвате њихова упозорења.

  • Свјесни смо чињенице да се ради о предузећима која су од виталног значаја за функционисање локалне саомуправе и да су исте у директној функцији грађана, али упркос томе, и у овој категорији обвезника морамо успоставити већи степен пореске дисциплине, односно обезбиједити редовно сервисирање пореских обавеза од стране истих, наводи се у саопштењу Управе прихода.

У јануару, поред општинског рачуна, блокирани су и рачуни предузећа „Гријање“, „Локалних путева“, „Чистоће“ и Радио телевизије Пљевља. Нека од предузећа су изашла из блокаде, а нека још нису. Међутим, и она предузећа која су изашла из блокаде остала су без средстава за рад.

Општина са локалним предузећима дугује 11.600.000 еура за порезе и доприносе. Већи дио ових дуговања обухваћен је репрограмом потписаним са Управом за приходе. Испоставило се да се политика Владе према Пљевљима не мијења без обзира ко је министар, а ко премијер. Наравно за то што се концесије на шуме нијесу редовно наплаћивале и новац није прослијеђиван пљеваљској општини, нико не одговара.

Из Подручне јединице Управе прихода саопштено је да су у претходном периоду Општину, као и менаџмент локалних предузећа којима је она оснивач, упозорили на потребу рациокализације трошкова, достављања плана оптимизације броја радних мјеста и спровођења осталих корака како 6и се обезбиједило одрживо функционисање Општине и локалних предузећа и редовно сервисирање доспјелих пореских обавеза.

  • С обзиром на то да нам нико није доставио план рационализације трошкова, план увећања прихода, нити бизнис план за период за који намјерава тражити одлагање односно репрограм обавеза, Подручна јединица Управе прихода наставиће активности на наплати прихода сходно Закону и прописаним овлашћењима, саопштено је из Управе прихода.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here