ПЉЕВЉАЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ „СВИТАЊЕ“

0
860

50 година од смрти Милке Бајић Подерегин

ПЉЕВЉАЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ „СВИТАЊЕ“

Српски културни центар „Патријарх Варнава“ и Српско пјевачко друштво „Братство“ јуче су у цркви Свете Петке поменом подсјетили на 50. годишњицу смрти Милке Бајић Подерегин.

Милка Бајић Подерегин рођена је у Пљевљима 28. августа 1904. године. У родном мјесту је завршила основну школу и била је једна од првих матуранткиња Српске гимназије. Дипломирала је 1928. године на катадри за свјетску и националну  књижевност Филозофског факултета у Београду. Након студија радила је као професор српског језика и књижевности у пљеваљској Гимназији, гдје се 1928. године удала за руског емигранта, инжењера агрономије  Игњатија Подерегина.

Брачни пар Подерегин службовао је потом у Прокупљу, па у Краљеву, гдје је током Другог свјетског рата стријељан Игњатије, који није хтио да напусти своје ученике и заједно са њима је отишао на стрелиште, након чега Милка са ћеркама Јеленом и Надеждом прелази у Пожаревац, одбијајући да ради за вријеме окупације. После завршетка рата постављена је за професора српског језика и књижевности у Београду, гдје је радила до 1955. године.

Милка Бајић Подерегин је последње године живота провела у Лондону са породицом а умрла је 8. марта 1971. године и сахрањена на гробљу Манастира Свете Тројице.

У књижевну историју Милка Бајић Подерегин ушла је романом „Свитање“, јединим књижевним дјелом које је написала, у коме се бави тематиком родног града у времену ослобођења од турског и аустријског ропства, у првој половини 20. вијека.

Роман „Свитање“ последњих година доживио је више издања, веома је читан и тражен и од млађе књижевне публике.

Пљевљаци не заборављају „Свитање“ и Милку Бајић Подерегин.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here