СТИЖУ ДВА БЈЕЛОРУСКА ДАМПЕРА

0
580

Рудник угља се појачао за 3 милиона

СТИЖУ ДВА БЈЕЛОРУСКА ДАМПЕРА

Извор: Vijesti

Рудник угља Пљевља који је у власништву државне Електропривреде Црне Горе закључио је уговор о куповини два дампера за 3.093 356 еура са ПДВ-ом.

По уговору који је 17. марта потписао извршни директор Рудника Славољуб Попадић са компанијом „West Balkans Machinery“ из Београда Рудник угља је купио два дампера произвођача „Белаз“ из Бјелорусије, носивости 136 тона.

„Белаз“ – Бјелоруски аутомобилски завод је произвођач теретних возила и опреме за земљане радове, који је прије неколико година представио дампер рекордне носивости од 450 тона.

По уговору Рудник се обавезао да ће 10% цијене за дампере уплатити авансно, пет дана након потписивања, а остатак у шест једнаких мјесечних рата, с тим што прва рата доспијева 30 дана након испоруке возила. Београдска фирма дужна је да испоручи дампере 120 дана од дана потписивања уговора, као и да обезбиједи обуку за руковаоце машина.

Рудник је и претходних година издвајао милионске износе за набавку дампера, различитих произвођача, након чега су и услиједили добри пословни разултати – подсјећамо да је Рудник угља Пљевља у 2020. години остварио 13 милиона евра нето профита.

Приликом сваке набавке рударске механизације изазов је био њено допремање. Тако је приликом последње набавке, због великих габарита опреме, привремено демонтирана кућица на граничном прелазу Ранче.

Рудник угља је, иначе, прешао у власништво Електропривреде Црне Горе 2018. Године, а иако је годинама ова компанија имала вишемилионску добит, Рудник је тек у јануару ове године изашао на бијелу пореску листу,без дуговања за порезе али и без кредитних обавеза.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here