СЛАВОЉУБУ ПОПАДИЋУ ОТПРЕМНИНА 75 ХИЉАДА ЕУРА

0
717

Након седам година смијењен извршни директор Рудника угља

СЛАВОЉУБУ ПОПАДИЋУ ОТПРЕМНИНА 75 ХИЉАДА ЕУРА

Дојучерашњи извршни директор Рудника угља Славољуб Попадић из те компаније отићи ће са отпремнином од око 75 хиљада еура. „Дану“ је из Рудника угља речено да је Попадић отишао на сопствени предлог са отпремнином од 24 плате.

Нови предсједник борда директора Душан Јањушевић казао је за „Дан“ да је Попадић на првој сједници Одбора директора информисао присутне о резултатима пословања компаније у претходном периоду након чега је поднио захтјев за споразумни раскид радног односа, који је усвојен на сједници.

  • На његово мјесто именован је Милан Лекић, дипломирани инжењер рударства – рекао је Јањушевић.

Он нам није могао тачно рећи колики износ отпремнине следује Попадића, али нам је казао да се ради о 24 зараде. Када је у питању висина зараде, Попадић је прије десет дана у изјави за „Дан“ саопштио да му је плата 3.124,25 еура. Када се тај износ помножи са 24, добија се отпремнина од 74.982 еура.

Када је у питању одлазак Попадића из Рудника угља, на његов захтјев, који је протумачен у јавности као споразумни одлазак, вриједи подсјетити да према Закону о привредним друштвима, извршни директор се може разријешити дужности и без образложења. Тако, члан 174. овог закона каже да „одбор директора може разријешити извршног директора и прије истека мандата, без навођења разлога, у ком случају извршни директор може тражити исплату отпремнине у складу са уговором закљученим са предсједником одбора директора“. То значи да је Попадић добровољним одласком само избјегао сигурну смјену, односно да му у његовој биографији не пише да је разријешен с позиције извршног директора неке компаније. Попадићу је мандат истицао у септембру наредне године.

Попадић је 2014. године изабран на мјесто извршног директора Рудника угља под необичним околностима. Тада се тврдило да је имао подршку Аца Ђукановића, који је у том моменту имао око 11 одсто акција Рудника угља у свом власништву. Тада су у Руднику тврдили да се на мјесто извршног директора јавило чак 200 кандидата. Да ли је тада Попадићу врата у Рудник угља заиста отворио Ацо Ђукановић, брат тадашњег премијера а садашњег предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, тешко је утврдити, али је Славољуб Попадић прије двије године изабран у Одбор директора Прве банке. У Одбор директора Прве банке Попадић је дошао пошто је Ацо Ђукановић продао своје акције у Руднику угља Електропривреди Црне Горе. Тада се тврдило да ће и Попадић отићи са мјеста извршног директора Рудника угља, али то није било тачно. Попадић се у августу прошле године, као успјешан менаџер, нашао на посланичкој листи ДПС-а, која је ипак претрпјела пораз на парламентарним изборима.

Славољуб Попадић је успио да у протеклих шест година стабилизује финасијско стање у Руднику угља, а прошле године је та компанија пословала с профитом од 13 милиона еура.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here