ОПЕТ ПЉЕВЉА И „ЧЕТНИЧКЕ ХОРДЕ“

0
567

Саопштење за јавност Покрета за Пљевља

ОПЕТ ПЉЕВЉА И „ЧЕТНИЧКЕ ХОРДЕ“

Људи, па је ли ово могуће? И ово прољеће у Пљевљима започело је са сњеговима, кишом и „четничким хордама“. Одкуд „четничке хорде“ у Пљевљима у 21.вијеку? Одговор је једноставан, производи их ДПС за плашење мањинских народа, док он за то вријеме пљачка Црну Гору. Нема бољег свједока за ову тврдњу од Веселина Вељовића, доскорашњег директора црногорске полиције и његове изјаве „да ће увијек бити с црногорским патриотама, никад с квислинзима и издајницима Црне Горе“. Ако неко има недоумицу, на кога је господин Вељовић мислио, да је одмах отклонимо,  у питању  је српски народ у Црној Гори.

Та матрица је поновно оживљена у Пљевљима поводом именовања Хариса Ђурђевића, за новог начелника Центра безбједности Пљевља. Нажалост на њу се упецао и актуелни потпредсједник Владе Црне Горе г.Дритан Абазовић, који је изнио два вредносна суда о  актуелним догађајима у Пљевљима. Први је да „начелнике  полиције у Црној Гори неће постављати улица“. Ипак вјерујемо да се ради о лапсусу, а не увреди.  Не могу бити улицачетири опозиционе странке у Пљевљима, које су на последњим парламентарним изборима добиле 2/3 бирачког тијела. Други став је „ уколико се ради о томе да је  неко због свог националног или политичког опредељења, или вјерске припадности, неприхватљив за одређену групу људи, то је апсолутно неприхватљиво“. Управо је у томе проблем. Лијепо смо у заједничком саопштењу рекли да није проблем да Бошњак или Муслиман буде начелник Центра безбједности у Пљевљима, али смо против тога да буде, етаблирани војник  ДПС-а и Веселина Вељовића.

То што је г. Харис Ђурђевић 2017.године био проглашен за најбољег полицајца у Центру безбједности у Пљевљима, само је доказ да га је „препознао терен“.А терен је био ДПС, јер је свима знано да се није могло изабрати ни најбоља чистачица без сагласности ДПС-а, а камоли набољи полицајац. Ми из Покрета за Пљевља сматрамо да  нико од запослених у Центру безбједности , па био Србин, Црногорац, Бошњак или Муслиман, не заслужује да буде нови начелник. Било је људски очекивати да макар неко из тог Центра скине униформу или поднесе оставку, након пребијања Огњена Мијатовића 13.маја 2020.године, као што је то урадио Здравко Касалица, заставник у Војсци Црне Горе или Милоје Шћепановић, полицајац из Никшића.

Нажалост, такав примјер чојства и јунаштва у Пљевљима нисмо доживели. Покрет за Пљевља нема никав проблем да подржи Петицију против скрнављења Хаџи Хасанове џамије у Пљевљима. Али исто тако смо се надали и очекивали,да ће  макар неко од Бошњака или Муслимана у Пљевљима јавно подржати борбу српског народа за „ одбрану светиња“ у Црној Гори.Или да ће неко од одборника Бошњака или Муслимана у СО Пљевља дићи глас против отимања воденице, манастира Св.Тројице у Водицама. Ни то се није десило. Не зато што су сви били за отимање светиња, већ зато што су добро знали да им неби било опстанка у Пљевљима, док је ДПС власт на нивоу државе и општине.

На крају ево предлога  за г.Дритана Абазовића, нека именује било ког Бошњака или Муслимана,који није био члан или гласач ДПС-а за начелника Центра безбједности у Пљевљима, и сви ће му Срби аплаудирати кад први пут дође у Пљевља.А таквих има, у то не треба сумњати. С друге стране, нека именује Србина за начелника Центра безбједности у Плаву или Рожају, па ће видети како ће се провести након тога. Толико о шовинизму пљеваљских Срба.

Нема боље вакцине против шовинизма, од истине и правде. Кад Црна Гора постане држава истине и правде,или како се то модерно каже правна држава,  друге ће нам птице пјевати. И бићемо грађанска држава. Пљевљаци то никада нису били и зато су најчешће страдали. Зато ово саопштење завршавамо стиховима пјесникиње Милице Бакрач: „колико имаш варљивих боја, слободо, тужна маћехо моја.“

Изгледа да је свака власт за Пљевљаке била маћеха.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here