БЕЗ ПОСЛА БИ ОСТАЛО ХИЉАДУ РАДНИКА

0
552

У случају затварања Рудника угља и Термоелектране

БЕЗ ПОСЛА БИ ОСТАЛО ХИЉАДУ РАДНИКА

Да је сулудо причати о затварању Рудника угља и Термоелектране, сложни су у оцјени представници пљеваљских синдиката. Синдикалци упозоравају да би такав потез отежао живот свим грађанима Црне Горе, јер би плаћали скупљу струју из увоза, а посебно би тим потезом било погођено око 1000 радника који би остали без посла. Синдикалци су сложни да еколошке проблеме треба рјешавати, као и да је неопходно увећати плате запосленима.

  • Желимо да укажемо да би свако размишљање које доводи у питање даљи рад ТЕ Пљевља било погрешно и имало би далекосежне последице по будућност Пљеваља, као и Црне Горе. Оно што је важно напоменути јесте да у Руднику угља и ТЕ Пљевља има око 1.000 запослених и да би њихова егзистенција, као и њихових породица, била доведена у питање, а самим тим и функционисање града. Наша синдикална организација апелује да се што прије отпочне са предвиђеним еколошким ремонтом Термоелектране, а исти треба урадити у складу са највићим еколошким стандардима – истиче повјереник Уније слободних синдиката за Пљевља и предсједник једне од три синдикалне организације у Руднику угља Миладин Секулић.

Он напомиње да је током прошле године успостављена и наплата еколошке накнаде, односно да од тога локална управа убира око милион и по еура. Са друге стране, држава убира огромне приходе од рада Рудника угља и Термоелектране.

  • Према нашим сазнањима, све термоелектране у окружењу несметано раде и нико не размишља о њиховом затварању. Сви који размишљају другачије нека кажу шта је алтернатива. Ако је алтернатива да увозимо електричну енергију произведену у термоелектранама из окружења и тако подржавамо њихов рад, треба се запитати зашто то радимо – казао је Секулић.

Повјереник Савеза самосталних синдиката Ратко Пејовић истиче да треба прво дати одговор имају ли грађани Црне Горе новца да плаћају електричну енергију из увоза, која је знатно скупља. Према Пејовићевом мишљењу, то је прво питање, а потом је неопходно дати и одговор гђе би се запослило хиљаду радника чија би се радна мјеста угасила.

  • Грађани једва плаћају рачуне за струју произведену у Црној Гори, а колики би били износи рачуна за струју из увоза. С друге стране, од марта прошле године у Пљевљима је угашено хиљаду радних мјеста, шта би се са овом средином десило да се угаси још хиљаду радних мјеста. Посебно би било лоше да се угасе радна мјеста гђе су зараде највеће и које подижу просјек зарада у читавој општини, казао је Пејовић и поручио да о гашењу ових компанија причају само они који имају примања ван Црне Горе и они који у Црној Гори имају изузетно високе зараде, а о животу у Пљевљима готово да ништа не знају.

Упозорио да свакако треба подржати све пројекте везане за заштиту животне средине, као и повећање зарада запосленима.

  • Ако се и ново пословодство Рудника угља, као и старо, буде хвалило милионским профитом, а радницима да се смањују плате, онда то никако није добра ситуација. Посебно у условима када је број запослених смањен са 1.700 на 800 радника. Значи повећати терет радницима, а смањити им плате није добра пракса и она је виђена у неким давним временима, када се увећавао профит на задовољство власника, али на штету радника – каже Пејовић.
  • Када су у питању улагања у пројекте заштите животне средине, онда морамо да знамо да се последњих година ђелимично ситуација поправила. На прагу смо еколошке реконструкције Термоелектране и у тај пројекат се морају уложити средства и нико те послове не смије да зауставља. Ако би неко покушао те пројекте да заустави, онда би то значило повратак на стару праксу, која је Пљевљацима донијела много невоља. Тада би се можда сви замислили да ли нам је потребна Термоелектрана – истиче Ратко Пејовић и додаје да је неопходно направити отклон од оних времена када се нијесу пратили европски стандарди.
  • Сада је јасно да ова предузећа могу да зараде за себе, државу и локалну управу и притом да се обезбиједи новац за еколошке пројекте – рекао је Пејовић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here