ЛОКАЛНИ НОВИНАРИ ЖРТВЕ ЛОКАЛНИХ МОЋНИКА И ИГНОРИСАЊА „ВЕЛИКИХ“ МЕДИЈА

0
539

Саопштење организације AMNЕSTY

ЛОКАЛНИ НОВИНАРИ ЖРТВЕ ЛОКАЛНИХ МОЋНИКА И ИГНОРИСАЊА „ВЕЛИКИХ“ МЕДИЈА

Мислили смо да ће са промјеном власти у Црној Гори медијске слободе бити нешто што ће бити нова слика европске Црне Горе и пут који ће водити наше друштво ка Европској унији. Слобода медија представља јасан показатељ демократског искорака једног друштва, а судећи по овоме далеко смо ми од тога.

Брутални напади на новинаре у Црној Гори постали су свакодневница и на њих се почело гледати као на уобичајен догађај. Међутим, интересатно је да нико не води рачуна о оном што се дешава са локалним медијима, који су свакодневно на удару локалних моћника који себи дају за право да лично пријете новинарима, уредницима и директорима медија.

Напад на новинаре подгоричких медија изазивају реакцију јавности и ударне су вијести свих медија, за разлику од локалних гдје се пријетња опасна по живот не сматра претијетњом, гдје поједини грађани по локалним шеталиштима гласно, на очиглед органа реда, прозивају новинаре дијелећи их на оне и ове. На крају, ти случајеви кулминирају пребијењем и јавним етикетирањем истих као лопова или насилника.

Имали смо низ таквих случајева од Пљеваља, гдје је бивши предсједник општине Мирко Ђачић јавно износио податке о заради новинара Милана Кнежевића и чланова његове породице, затим етикетирања Драгића Рабреновића у Бијелом Пољу од стране поједних државних НВО-а као насилника, па физичког напада на Туфика Софтића из Берана, Сеада Садиковића из Бијелог Поља…

Мислили смо да ће са промјеном власти у Црној Гори медијске слободе бити нешто што ће бити нова слика европске Црне Горе и пут који ће водити наше друштво ка Европској унији, али оно што се десило у Тивту прије неколико дана јасан је показатељ да локални представници нове власти настављају да спроводе тортуру над медијима и медијским радницима.

Објава критичког саопштења групе грађана из Тивта, коју је нова власт оставила без посла у локалној управи, а потом одлуком надлежног министарства морала да врати на посао, претворила се у пријетњу по живот директору ЛЈЕ „Радио Тиват“ Драгану Попадићу од стране Мирка Ковачевића предсједника Главног одбора „Тиватске акције“. Ковачевић је путем И-мејла упутио јасну поруку Попадићу, као да је шериф на Дивљем Западу, да никада више не покуша да му се обрати, погледа или га поздрави због његове и Попадићеве добробити!?

Оно што је интересатно сва саопштења су објављена управо на Радио Тивту….

Слобода медија представља јасан показатељ демократског искорака једног друштва, а судећи по овоме далеко смо ми од тога. Наравно нико не спори право оснивача медија да бира руководство, али нема нико право да угрожава нечиј живот или физичку сигурност због информације или саопштења које му се не свиди.

Интересатно је да нико од медија са државном фреквенцијом није објавио саопштење Уније локалних јавних сервиса Црне Горе које је осудило напада на Попадића, да се није огласила канцеларија ОЕБС-а у Црној Гори, да се није огасило надлежно министарство, Комисија за истраживање напада на новинаре, како ни многи други који би, по природи посла који обављају, требало да регују.

На овај начин изражавамо своју дубоку забринутост и тражимо реакцију надлежних институција.

Прилог: screenshot поруке упућене Попадићу.

Мр Драган  Савић,

Тим  за праћење, спровођење  и примјену законских прописа

ORGANISATION FOR PROTECTION OF HUMAN RIGHTS AND INTENATIONAL COOPERATION AMNЕSTY, Кancelarija Herceg Novi

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here