ВЕЛИКИ ПЕТАК

0
493

Распоред богослужења у пљеваљским храмовима

ВЕЛИКИ ПЕТАК

Српска православна црква обиљежава Велики петак, односно дан Христовог распећа. Током данашњег дана прописан је најстрожији пост, јер се Велики петак обиљежава као најтужнији дан у години.

На Велики петак Црква је све моменте свештених догађаја спасења свијета означила богослужењем. Вријеме хватања Спаситеља у Гетсиманском врту и осуду Његову од архијереја и старешина на страдање и смрт – богослужењем јутрења, вријеме вођења Спаситеља на суд ка Пилату – богослужењем првог часа, вријеме осуде Господа на суду код Пилата – богуслужењем трећег часа, вријеме крсних страдања Христа – шестим часом, а скидање тијела Христовог са крста – вечерњом (на вечерњу износи се плаштаница на средину храма, ради поклоњења мртвом Господу, на њој представљеном). Часови на Велики петак свршавају се овим редом: први, шести, девети и зову се царски часови – јер су византијски цареви увијек присуствовали на овим часовима у цркви, а после њих је бивало многољетије царевима.

У храму Светог Великомученика Георгија у 8 часова служиће се Царски часови, док ће се вечерње са изношењем Плаштанице служити у 16 часова.

Када је у питању црква  Свете Петке у 17 часова ће бити служено вечерње са изношењем Плаштанице.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here