РАДНИЦИ 1. МАЈ ДОЧЕКАЛИ У НЕИЗВЈЕСНОСТИ, ПОСВЕТИТИ СЕ ЗАШТИТИ ЗДРАВЉА И ВЕЋ ПОСТОЈЕЋИХ РАДНИХ МЈЕСТА

0
424

Саопштење Синдикалног повјереништва Савеза синдиката Црне Горе Пљевља

РАДНИЦИ 1. МАЈ ДОЧЕКАЛИ У НЕИЗВЈЕСНОСТИ, ПОСВЕТИТИ СЕ ЗАШТИТИ ЗДРАВЉА И ВЕЋ ПОСТОЈЕЋИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Радници како у Црној Гори тако и у Пљевљима 1. Мај – Међународни празник рада дочекују у економској и егзистенцијалној неизвјесности за себе и своје породице. Те неизвјесности поред осталог понајвише је проузроковала актуелна пандемија коронавируса.

Поред здравља, пандемија коронавируса утицала је и на тржиште рада. По званичним подацима институција које се баве пословима статистике који су недавно објављени, број запослених у Црној Гори у последној години се смањио за преко 32.000. По нама у Синдикату, ионако мали број запослених у Пљевљима, за исти временски период се смањио за више од 13% или за 732 лица.

То говори да тренутно нијесмо у могућности да се посветимо изналажењу начина за отварање нових радних мјеста већ морамо размишљати о модалитетима како да сачувамо здравље и постојећа радна мјеста.

Када су питању радна права запослених, она се углавном поштују у институцијама које припадају јавном сектору гђе су и лични доходци иако ниски а оно макар редовни.

У приватном сектору имамо много ситуација гђе се акта која се односе на радна права запослених драстично крше и у истим немамо организовано синдикално ђеловање запослених па су радници препуштени сами себи.

предсједник

Ратко Пејовић

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here