НОВИ ОДБОРНИЦИ У КЛУБОВИМА ДЕМОКРАТСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ И НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

0
1224

У клупама пет нових одборника

НОВИ ОДБОРНИЦИ У КЛУБОВИМА ДЕМОКРАТСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ И НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

Пљеваљски локални парламент већ на следећој сједници изгледаће сасвим другачије, јер ће у одборничким клупама сједјети пет нових одборника. Наиме, услед одласка на функцију државног секретара у Министарству просвете Мирослав Анђелић је напустио мјесто одборника Демократске Црне Горе. Исто су учиниле и његове партијске колеге Никола Ровчанин, који је именован на мјесто извршног директора Електропривреде Црне Горе, као и Душан Јањушевић, који је изабран на мјесто предсједника Одбора директора Рудника угља. На њихова мјеста ће доћи Емир Биџан, Миљан Ровчанин  и Игор Бојовић.

Незванично смо дознали да ће из клуба одборника Демократске Црне Горе отићи и одборник Бојан Крвавац. У овој партији нијесмо могли дознати за коју се функцију спрема Крвавац, али нам је речено да ће клуб одборника успјешно радити и у наредном периоду, јер сви са изборне листе су образовани и способни кандидати.

  • Нови одборници ће значајно ојачати наш клуб, јер долазе из сектора који је јако потребан за пљеваљски крај. То је област екологије и шумарства, саопштено је из Општинског одбора Демократске Црне Горе.

Када је у питању Нова српска демократија из клуба ове странке отишли су Милан Лекић и Славица Батизић. Лекић је изабран на мјесто извршног директора Рудника угља а Батизићева за члана Одбора директора ове компаније. На њихова мјеста ће доћи Бојан Струњаш и Снежана Мацановић.

  • Када су у питању наши нови одборници могу слободно рећи да се ради о способним људима. Струњаш је био одборник током читавог прошлог мандата, а има и искуство из Скупштине Црне Горе. Снежана Мацановић је показала велику способност претходних година у борби за права жена, посебно у одбрани права мајки са троје или више дјеце да остваре право на пензију, казао је Лекић и истакао да ће у наредном периоду одборнички клуб Нове српске демократије више инсистирати на свакодневним животним темама.

У другим клубовима за сада нема назнака да ће доћи до промјена. Клуб одборника Демократске партије соцјалиста је већ у првој години исцрпио своју листу и ако би дошло до тога да неки од одборника напусти локални парламент на његово мјесто би дошао одборник из редова пљеваљских опозиционих партија. Листа кандидата ове партије је испрљена јер је већина отишла на одређене функције, док је ова партија имала власт на државном нивоу.

Редовни локални избори у Пљевљима треба да се одрже наредне године у мају. На њима ће се бирати нових 35 одборника. Не би било никакво изненађење да дође до пријевремених избора, јер садашњу извршну власт из редова ДПС-а, СД-а и Бошњачке странке подржава 18 од 35 одборника. Познато је да су редове ДПС-а током прошле године напустили Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин, који су формирали независни клуб одборника. Цвијовић је већ раније у више наврата изнио став да су неопходни пријевремени локални избори јер је садашња већина, након прошлогодишњих парламентарних избора,  изгубила легитимитет.

  • Нова сједница пљеваљског локалног парламента ће се одржати највјероватније почетком јуна, казао је предсједник локалног парламента Драгиша Сокић.

Када су у питању сједнице пљеваљског локалног парламента током прошле године су одржане свега три засједања. У овој години су одржане двије, док је ранија пракса била да се сваког мјесеца одржавају засједања. Током прошле године, у првој половини године, оправдање у неодржавању сједница се налазило у пандемији корона вируса. Међутим, сасвим је видно да извршној власти ДПС-а не одговарају честе сједнице локалног парламента, јер се њихова већина озбиљно љуља. Незванично смо дознали да се промјенама у клубовима опозиционих партија и странака радују у ДПС-у, јер се надају да ће новим одборницима требати времена за оштрије наступе.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here