ОМБУДСМАН ДА СЕ ИЗЈАСНИ О ПОПИСУ

0
316

Отворено писмо Српског националног савјета Црне Горе

ОМБУДСМАН ДА СЕ ИЗЈАСНИ О ПОПИСУ

Заштитнику људских права и слобода,

Н/р господину Синиши Бјековићу, омбудсману

Поштовани Заштитниче људских права и слобода,

Српски национални савјет, кровна организација српског народа у Црној Гори, обраћа Вам се као самосталном и независном, органу који је у складу са Уставом Црне Горе, члан 81, дужан да преузима мјере за заштиту људских права и слобода придржавајући се начела правде и правичности. С тога Вас молимо да у најкраћем року саопштите своје мишљење о намјери Владе Црне Горе да се на неодређено вријеме одложи Попис становништва, домаћинства и станова предвиђен за одржавање у календарској 2021. години.

Након Пописа одржаног од 1. до 15. априла 2011. године била је позната обавеза да се по истеку десетогодишњег периода спроведе нови Попис становништва у 2021. години што значи да је недвосмислено утврђено вријеме одржавања следећег Пописа и да су ти подаци свим државним структурама у Црној Гори били познати.

Намјером да се пролонгира одржавање Пописа у Црној Гори крше се људска права и слободе свих грађана Црне Горе који желе да се у редовном термину Пописа становништва изјасне о најважнијим идентитетским категоријама као што су национална, језичка и вјерска припадност.

Важан разлог да се испоштује предвиђени термин Пописа јесте невалидност досадашњих процедура њиховог одржавања у Црној Гори од 1948. па све до 2011. године, у којем времену је вршен очигледан притисак од стране власти не само на српски народ већ и на припраднике других народа и националних заједница у Црној Гори у циљу њихове асимилације у националне црногорце.

Вјерујемо да ћете размотрити наш захтјев и у разумном року одговорити на њега.

У Подгорици, 13. августа 2021. године

ПРЕДСЈЕДНИК

Др Момчило Вуксановић

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here