У СКУПШТИНУ ОПШТИНЕ СТИГЛА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА ОД ПОРЕЗА НА ЗЕМЉИШТЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

0
241

Укидањем пореза да се помогне сеоско становништво

У СКУПШТИНУ ОПШТИНЕ СТИГЛА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА ОД ПОРЕЗА НА ЗЕМЉИШТЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

Након што су се пљеваљски сточари и пољопривредници суочили са бројним недаћама током ове године, у пљеваљском локалном парламенту биће покренута расправа о ослобађању истих од плаћања пореза на пољопривредно земљиште. Такву иницијативу су већ поднијели одборници Нове српске демократије, док ће се о њој расправљати на засједању у септембру. У иницијативи се истиче да се сеоско становништво ове године суочило са веома тешком сушом, проблемима водоснабдијевања, али и са падавинама града.

– Незавидан положај пљеваљских пољопривредника представља једно од горућих питања у нашој општини. Пљеваљска села су деценијама излагана немару и систематској небризи од стране бившег режима, који је наше пољопривреднике довео у зависан положај према републичкој власти и мрежи увозничких лобија који су форсирани на уштрб домаће и органске производње наших сточара, ратара и воћара – наводи се у саопштењу Општинског одбора Нове српске демократије које је потписао предсједник Милан Лекић. Из поменуте странке се истиче да су они и у протеклом периоду проблематизовали у јавности све изазове са којима су се суочавали суграђана чија су газдинства била препуштена на милост и немилост несавјесној и однарођеној режимској структури која, нажалост, није имала слуха за ову стратешку грану привредног развоја Црне Горе.

– Уз све проблеме са којима се суочавају наши пољопривредници, данас имамо ситуацију да су додатно повећане цијене концентрованог и крмног хранива за стоку, што је додатно умањило добит наших пољопривредника. Такође, пандемија коронавируса је изазвала поремећај на тржишту пољопривредних производа чиме је додатно отежан њихов пласман. За пољопривреднике који нису у систему ПДВ-а, овај порез представља додатни трошак приликом набавке материјала за производњу, попут ђубрива, сјемена, хране, средстава за заштиту биља и слично. С друге стране, суша је додатно поскупјела цијену хране и угрозила економичност производње сваког пољопривредног произвођача. Велики проблем је и тај што многа пљеваљска села немају ријешено водоснабдијевање, због чега су наши мјештани бивали приморани да плаћају цистијерне са водом по не баш тако повољним цијенама, наводи се у саопштењу и истиче да Клуб одборника Нове српске демократије подноси иницјативу у Скупштини општине Пљевља да се ове године не наплаћује порез на пољопривредно земљиште.

-На овај начин, би се олакшалио функционисање нашим суграђанима који су свој живот везали за село. С друге стране, за оне пољопривреднике који су већ измирили порески дуг за ову годину, предложићемо у оквиру ове иницијативе да им се отпише дуг за наредну годину, поручили су из Нове српске демократије уз појашњење да ће се у наредном периоду наставити са праћењем ситуације на терену.

Када је у питању ова иницјатива од предсједника пљеваљског локалног парламента и предсједника Општинског одбора Демократске партије соцјалиста Драгише Сокића смо дознали да сједнице локалног парламента неће бити у овом мјесецу.

– Сједница локалног парламента ће бити половином септембра – казао је Сокић, уз појашњење да треба сачекати и видјети како ће се о овом предлогу изјаснити одборници. Сокић је казао да ће се много више знати када иницјатива стигне у локални парламент.

– Одборници ће рећи шта мисле о овој иницјативи, казао је Сокић. У сваком случају да би иницјатива прошла, за исту треба да гласа 18 од укупно 35 одборника. Најбитније је како ће се о свему изјаснити одборници ДПС-а, Бошњачке странке и Соцјалдемократа, који чине већину од 18 одборника. Притом, у овом клубу је изузетно велики број одборника који су запослени у органима локалне управе, а општинске службенике бије глас да воде рачуна само о томе да редовно приме мјесечне зараде, односно да се сваки приход наплати како не би зафалило новца за плате.

Планирани порез на земљиште 600 хиљада еура

Када су  у питању  порези на имовину, ове године је буџетски план Општине Пљевља да приходује 2 780 000 евра. Од ток износа 2,7 милиона евра отпада на порезе на непокретности, док свега 80 хиљада се односи на порез на промет непокретности. Међутим, 600 хиљада евра се односи на порез на земљиште. Тај планирани износ од 600 хиљада, сасвим је сигурно, не односи се у цјелости на пољопривредно земљиште. Ипак, протеклих дана нијесмо могли тачно дознати у локалној управи који се износ планираних прихода односи на порезе на пољопривредно земљиште.

Када је овај порез у питању исти се редовно и не наплаћује. Међу дужницима се често налазе она лица која имају земљу у селу, али исту не обрађују и не плаћају порез на њу. У локалној управи смо дознали да има и оних који живе у селу а порезе не плаћају, док локална управа нема механизам да исти наплати. Последњих година, иако правници тврде да се ради о незаконитом поступању, локална пљеваљска власт приликом давања премија за подстицај развоја пољопривредне и сточарске производње, задржава износ за плаћање пореза. На исти начин се поступа и ове године.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here