ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ 96 НОВОРОЂЕНЧАДИ

0
281

За 16 дана августа 16 беба

Иако је почетком године све личило да роде уопште не свраћају у Пљевља, током љета наталитет се благо поправља. Како смо дознали, у пљеваљској болници до јучерашњег дана рођено је 96 беба.

Саша Грбовић

-За првих шеснаест дана августа родило се 16 беба што је био охрабљујући податак. Сада имамо неколико дана без порођаја, али вјерујем да ће ситуација до краја августа бити боља и да ће бити нових порођаја – казао нам је директор пљеваљске болнице Саша Грбовић.

Грбовић је  појаснио да број рођених беба није на прошлогодишњем нивоу, али очекује да ће до краја године он бити приближан броју од претходне године.

-До сада је рођено 96 новорођенчади, што је много боља ситуација него што је била на почетку године – казао је Грбовић.

Када је у питању почетак ове године и број новорођенчади посебно је застрашујућа ситуација била до половине фебруара, до када се родило свега 7 новорођенчади. Тих дана из пљеваљске болнице смо добијали објашњење да је нагли пад наталитета везан за корона вирус.

Пљеваљска општина последњих деценија константно губи становништво. Према бројним процјенама на годишњем нивоу се смањује око 500 становника, а предвиђа се да ће број становника на овогодишњем попису бити око 27 хиљада, колико је било прије 100 година – 1921. године. Када је у питању пад броја новорођенчади, овај проблем се искључиво везује за одлазак млађег становништва. Годишње се током осамдесетих година прошлог вијека рађало по хиљаду беба, деведесетих око 800, да би тај број у првој деценији 21. вијека пао на 300, док је последње двије године број новорођенчади био испод 200.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here