ДЕСЕТ ГОДИНА МОСТ КОЈИ ТРЕБА ДА ПОВЕЖЕ ЖИДОВИЋЕ И ВИДРЕ НИЈЕ У ФУНКЦИЈИ

0
499

Мост скраћен – невоље мјештана умножене

Иако је градња моста преко Ћехотине  завршена прије десет година, мјештани пљеваљских села Видре и Жидовићи још увјек не могу преко њега. Посебну тешкоћу представља то што дио мјештана села Видре, због овог проблема, не може моторним возилима да стигне до својих кућа из правца града. У таквим околностима ученици пјешаче готово километар да би дошли до превоза када иду у школу, а њихови родитељи на леђима до кућа носе основне животне намирнице.  Сва раније дата обећања су само прича, јер мост преко ријеке Ћехотине није саграђен на одговарајућој локацији и без нових улагања није га могуће уклопити у већ постојећи пут.

-Био је план да се изгради мост како би сва домаћинства на овом дијелу добила пут до кућа. Исто тако, пут су требали добити власници имања у Видрама који живе у селу Жидовићи или негдје друго. Сви власници земљишта су се одрекли накнаде на земљиште само да би се пут урадио. Свакако, услов да би се пут изградио био је мост – каже Горан Лончар, чија дјеца у вријеме школске године свакодневно пјешаче како би дошли до пута са кога могу да користе превоз. Лончар наводи да није једини проблем пјешачење дјеце. Током читаве године његова породица има проблем са прилазним путем. Он прича да у вријеме када су падавине и када преко ливада није могуће проћи ни трактором, основне животне намирнице преноси до куће, док моторно возило оставља код кућа пријатеља у насељу Комини.

Горан Лончар

-Дјеца, када иду у школу, иду преко блатњавих путева или росне траве. Морају да се презују да би им обућа била сува и чиста у школи. То је велики напор и за дјецу и читавуи породицу – казао је Лончар и поручио да му дјеца имају и проблеме са алергијом, али да од куће до школе не могу да користе аутомобилски превоз јер нема пута.

-Кућа ми је удаљена од центра града око пет ипо километара а немам прилазни пут до куће. Да је мост саграђен како треба, овај проблем би био ријешен, не само мени него и другим људима. Често размишљам да се преселим у град, јер проблем са прилазним путем траје више од двадесет година – каже Лончар и додаје да би стављање моста у функцију довело до решења и прилазног пута у дио села Видре.

Мост на ријеци Ћехотини, чија је функција требало да буде повезивање села Жидовићи и Видре, саграђен је 2011. године, у вријеме када је предсједник општине био Филип Вуковић из редова ДПС-а. Тада се говорило да ће коначно бити ријешено питање путне повезаности дијела села Видре са магистралним путем у селу Жидовићи на десној обали ријеке Ћехотине.

Међутим, врло брзо се јавио проблем, јер мост није подигнут на мјесту које се зове Бајића Брод, већ на дијелу гдје је корито ријеке уже. Убрзо су се чуле и незваничне тврдње да је неко у општинској управи намјерно помакао локацију моста, као би дио новца завршио у приватним џеповима. Према незваничним информацијама, мост је требао да буде дугачак 29 метара, а сада је његова дужина нешто већа од 21 метра. Тврдње о злоупотребама се износе већ пуну деценију, а из локалне управе их никада нијесу демантовали. Представници невладиног сектора су у више наврата позивали тужилаштво да овај случај испитају, али је и тужилаштво ћутало.

На лицу мјеста се јасно види да се мост не уклапа у постојећи пут који долази из правца кућа у селу Видре, што представља и главни проблем да се мост стави у функцију. Када је у питању ова година и питање решења овог проблема, сасвим је сигурно да се за овај посао закаснило. Грађевинска сезона је Пљевљима на измаку, али сезона за рад тужилаштва не пролази.

Потребно откупити земљиште за прилазни пут

У локалној управи претходних дана нијесмо добили никакве информације око овог питања, изузев да грађевинских радова неће бити, јер исти нијесу предвиђени овогодишњим буџетом. Почетком године је из  локалне управе било најављено да ће дио земљишта бити експрописан и да ће се на тај начин мост ставити у функцију, јер ће се на лијевој обали ријеке изградити прилазни пут на откупљеној земљи.

– У току је припрема израде експропријационог елебората на спорним парцелама са лијеве стране ријеке Ћехотине, преко којих је планирана израда и реализација пројеката некатегорисаног пута Жидовићи–Видре. По завршетку експропријационог елабората, Дирекција за имовину Општине Пљевља ријешиће имовинско-правне односе са власницима посједа, након чега ће се приступити изради и реализацији пројекта поменутог пута, а самим тим и мост ће бити стављен у функцију – саопштено је том приликом из локалне управе.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here