НАКОН ДВОГОДИШЊЕ ПАУЗЕ НАСТАВЉЕНО ФРЕСКОПИСАЊЕ ЦРКВЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ

0
331

Осликавање да се заврши до стогодишњице храма

НАКОН ДВОГОДИШЊЕ ПАУЗЕ НАСТАВЉЕНО ФРЕСКОПИСАЊЕ ЦРКВЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ

Радови на фрескописању Цркве Свете Петке, који су протекле двије године били прекинути, ове године се успјешно реализују. Наиме, намјера Црквеног одбора и надлежних свештеника је да се црква у потпуности фрескопише до 2027. године, када ће се обиљежити и 100 година од њеног подизања.

-Сада осликавамо дио цркве гдје ће бити приказане композиције великих црквених празника, као што је Христов улазак у Јерусалим, Христово Васкрсење и други празници, казао нам је Борис Маркуш, један од фрескописаца у Цркви Свете Петке.

Од чланова Црквеног одбора смо дознали да ће радови ове године на фрескописању трајати до октобра, односно да ће бити окончани прије празника Свете Петке, који се обиљежава 27. октобра. Наставиће се наредне године, а упоредо с радовима траје и акција за прикупљање новца за фрескописање.

Црква Свете Петке је саграђена 1927. године у знак захвалности Светитељки, јер су Пљевља 1912. и 1918. године ослобођена од стране Војске Краљевине Србије, након вишевјековног  турског  ропства и трогодишње аустроугарске окупације. До 2011. године, када је у насељу Гуке изграђен Храм Светог Великомученика Георгија, Црква Свете Петке је била једина градска православна богомоља.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here