НА ЖАБЉАКУ ПРЕКОПАНА МАСОВНА ГРОБНИЦА

0
660

Жртве комуниста опет на удару

НА ЖАБЉАКУ ПРЕКОПАНА МАСОВНА ГРОБНИЦА

На мјесту масовне гробнице из времена Другог свјетског рата, по одобрењу локалног предузећа „Комунално и водовод“, у августу су почели радови на изградњи нове гробнице за сахрањивање. У међувремену, јавили су се становници Жабљака који тврде да је оскрнављено мјесто гдје се налазе кости 28 убијених Жабљачана, страдалих од стране комуниста у зиму 1942. године.

Као доказ да се ту налази масовна гробница достављене су фотографије које показују да је садашњи митрополит црногорско-приморски Јоаникије 2017. године на том мјесту служио  парастос пострадалим.

На самим фотоградијама се види да је парастос служен 26. августа 2017. године, као и да је поред свештенства помену присуствовао и један број житеља Жабљака.

Међутим, док Жабљачани тврде да је оскрнављено мјесто на коме почивају њихови погубљени земљаци, из локалног предузећа „Комунално и водовод“ тврде да се ради о класичној подвали.

-Ради се о највећој пропаганди коју неко жели да протури – поручио је у изјави за медије директор предузећа Радован Бошковић.  Бошковић ипак признаје да је било оних Жабљачана који су га позивали у знак протеста, али да их је он убиједио да није дошло до скрнављења гробова. Притом,  у овом предузећу тврде да се приликом копања није наишло на земне остатке убијених, односно да нијесу пронађене кости.

С друге стране, незадовољни Жабљачани узврћају да се кости нијесу могле ни пронаћи, јер је копање извршено са багером.

У читавој причи не треба заборавити да је у зиму 1942. године на простору Жабљака убијено 28 лица. Поменута лица су убијена од стране комуниста на више локација. Када су припадници четничког покрета (Југословенске војске у отаџбини) ослободили Жабљак, у јуну мјесецу исте године, убијени цивили су ископани из јама и пренијети у гробље. Сахрана је обављена испред Цркве Преображења Господњег. Када су комунисти опет стигли у Жабљак 1943. године, порушени су надгробни крстови, али су Жабљачани запамтили да се на том простору налази масовна гробница.

Остаје да се види хоће ли и на који начин ово мјесто бити заштићено или ће преовладати прича да на овом простору нијесу сахрањене жртве комуниста из 1942. године. Можда ће бити и оних грађана Црне Горе, који ће тврдити да су митрополит Јоаникије и потомци убијених Жабљачана у заблуди или да убијени у зиму 1942. године уопште нијесу ни постајали.

За сада локалноно предузеће „Комунално и водовод“ наставља да газдује градским гробљем у Жабљаку. Остаје нада да даљег скрнављења ове масовне гробнице,  из времена братоубилачког рата, неће бити.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here