Рудник угља отворио врата за пљеваљске средњошколце: Уговорена сарадња о похађању практичне наставе за 34 ученика

0
493

Рудник угља отворио врата за пљеваљске средњошколце: Уговорена сарадња о похађању практичне наставе за 34 ученика

Извoр: PV informer

Данас је у кабинету директора Средње стручне школе уговорена сарадња између ове школе и Рудника угља АД Пљевља којом је предвиђено похађање практичне наставе за 34 ученика.

 

Директор школе Бојан Струњаш захвалио се извршном директору Рудника угља Милану Лекићу што је, како је рекао, отворио врата за пљеваљске средњошколце.

„Наши ученици ће убудуће у овом предузећу похађати практичну наставу под будним оком наставника практичне наставе и инструктора Рудника угља који ће на најбољи могући начин подучавати ученике својим будућим занимањима. Међу 34 ученика који ће праксу обављати на Руднику угља, њих девет се образује по дуалном систему (образовни програми заваривач и електроинсталатер), а остали ученици су техничари друмског саобраћаја и возачи“, истакао је Струњаш, поручујући  да се дуални систем образовања темељи на учењу кроз рад, те да ће ученици који у школи похађају теоријску наставу и вјежбе, кроз рад код послодавца усвојити и усавршити знања, вјештине и способности који су неопходни за ефикасан и продуктиван рад у одређеним занимањима.

Стога, додаје Струњаш, у име Управе Средње стручне школе изражавам неизмјерну захвалност директору Лекићу и менаџменту Рудника угља који су имали разумијевање за образовне потребе наших ученика.

„Такође, искористићу ову прилику да се захвалим господину Лекићу што је уручио вриједну донацију која ће нам послужити за набавку репроматеријала неопходног за извођење практичне наставе у школским радионицама, као и за набавку квалитетне компјутерске опреме без које је незамислив васпитнообразовни процес у 21. вијеку. Овај гест руководства Рудника показује да се ово предузеће после много година коначно враћа Пљевљима и Пљевљацима. Улагање у образовање наших средњошколаца је директно улагање у љепшу и свјетлију будућност нашег града и Црне Горе“, закључио је Струњаш.

С друге стране, извршни директор Рудника угља је изразио лично и професионално задовољство што ће Рудник угља имати прилику и ове године да учествује у програму дуалног образовања и одржавања практичне наставе ученика из Средње стручне школе у Руднику угља.

„Као друштвено одговорна компанија ми ћемо изаћи у сусрет свим нашим средњошколцима и понудити им максимално коректне услове за стицање практичне наставе у нашој компанији. Као неко ко долази из техничке струке, одлично знам да је без адекватне практичне наставе теоријско знање недовољно. Наши инжењери и мајстори са вишедеценијским искуством, свакако су људи од којих ће наши ученици имати шта да науче, док ће им сходно концепту дуалног образовања, бити обезбијеђена и адекватна новчана накнада за практични рад“, поручио је Лекић.

Он је подржао концепт дуалног образовања у нашем школству и позвао остале компаније које су у могућности да снажно подрже овај концепт образовања.

„Недостатак квалитетне и квалификоване радне снаге је питање које оптерећује и далеко развијеније државе од Црне Горе. Стога, убијеђен сам да ће ова сарадња између наше компаније и Средње стручне школе осигурати добар успјех ученика којима ће се поносити њихова матична школа, а вјерујем да ће Рудник угља или нека друга компанија добити у перспективи квалитетне мајсторе“, закључио је извршни директор Рудника угља Милан Лекић.

Испред Средње стручне школе састанку су присуствовали и помоћник директора Јелена Дробњак, педагог Радан Картал, организатор практичног образовања Ђуро Петровић, али и координатор стручног тима за рад са надареним ученицима Владица Аврамовић који је на самом крају, као професор електро групе предмета у школи, представио стручну лабораторију у којој се одвија практична настава из стручних модула из поља електротехнике.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here