ИЗ ЕКОЛОШКОГ ДРУШТВА „БРЕЗНИЦА“ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ ОД ПОЈАВЕ ОТРОВНИХ ГАСОВА НА ЈАГЊИЛУ

0
629

Угинуле дивље свиње и лисица
ИЗ ЕКОЛОШКОГ ДРУШТВА „БРЕЗНИЦА“ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ ОД ПОЈАВЕ ОТРОВНИХ ГАСОВА НА ЈАГЊИЛУ
У непосредној близини депоније отпада Јагњило активисти Еколошког друштва „Брезница“ пронашли су угинуле дивље животиње, за које сумњају да су отроване метаном. Извршни директор поменуте организације Милорад Митровић, каже да је неопходно утврдити да ли се неки од гасова ослобађа испод огромних количина лапорца са којим је вршено затрпавање отпада. Митровић инсистира на томе да се утврде разлози због којих су угинуле четири дивље свиње и једна лисица.
– Овде очигледно постоји проблем, а ја сумњам да се ради о пробијању неког отровног гаса – же Митровић и појашњава да је у непосредној близини прије десет година вршино затрпавање чврстог отпада. Поменуто затрпавање је вршено лапорцем који је допреман из копова Рудника угља.
– Ми смо тада упозоравали надлежне општинске службе да то не раде, али нас они нису слушали – каже Митровић и поручује да је очигледно да је у последњих 20 година у Црној Гори узалудна цјелокупна прича еколога.
Он посебно поручује да је неприхватљиво понашање инспекцијских служби, које је контактирао претходних дана, како би се утврдио узрок угинућа животиња. Према његовим ријечима све те инспекцијске службе пребацују одговорност на другог, док еколози немају могућности да сами дођу до тачних података.
– Од мјештана из околних села смо дознали да је једном домаћину на овом мјесту угинула и овца. Овдашњи мјештани, који још увијек јавно о томе не говоре, тврде да је ситуација јако критична када нема вјетра. Очигледно да опасност постоји и за људе. Све ово треба испитати, али то не могу да ураде активисти „Брезнице“ јер немају услова и могућности за то – казао је Митровић и поручио да је очигледно на помолу нови еколошки инцидент на простору пљеваљске општине.
У сваком случају, остаје да се види наредне недеље да ли ће се потврдити да је узрок угинућа животиња везан за неки отровни гас или је у питању неки други разлог.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here