ПЉЕВАЉСКО ЛОКАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ЧИСТОЋА“ ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА ИСПОРУЧИЛО 500 ЦИСТЕРНИ ВОДЕ

0
539

Суша и током јесени узима данак
ПЉЕВАЉСКО ЛОКАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ЧИСТОЋА“ ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА ИСПОРУЧИЛО 500 ЦИСТЕРНИ ВОДЕ
Да је овогодишња суша на простору пљеваљског краја била изузетно тешка и да је највећу штету претрпјело сеоско становништво, види се и по чињеници да је локално предузеће „Чистоћа“ до краја септембра испоручило 500 цистерни воде. Директор овог предузеће Саша Јечменица каже да су ове године, када су у питању испоруке воде, оборени сви рекорди. Према његовим ријечима у овом предузећу су све урадили како би испоштовали потребе грађана, односно трудили су се да чекања буду што краћа за испоруку воде.
-До краја септембра испоручили смо 500 цистерни воде. Ситуација у условима суше на сеоском подручју је била изузетно сложена и мислим да у последњој деценији није било теже ситуације него ове године, каже Јечменица и подвлачи да се и у октобру наставило са испорукама воде на сеоском подручју.
Јечменица нам није могао рећи када се може очекивати престанак активности на испорукама воде на сеоском и градском подручју.
– Док са вама разговарам и саопштавам податке до краја септембра, наши радници су на терену и одвозе воду на сеоско подручје – казао је Јечменица.
Када ће се са испорукама воде престати ове године тешко је рећи, али је сасвим јасно да се током октобра мјесеца не очекују јаче падавине које би могле ситуацију значајније поправити. Сам водостај пљеваљских водотока је на изузетно ниском нивоу, па поједине мање ријеке само што нијесу пресушиле. Притом, доток воде бројним извориштима је изузетно слаб и за јачање истог неопходне су јаче падавине.
У пљеваљској метеоролошкој служби кажу да су падавине у септембру биле слабе и да ако таква ситуација буде у октобру јесења суша ће бити знатно тежа од љетње.
– Током септембра мјесеца, према званичним мјерењима, по метру квадратном пало је свега 34 литра воде – речено нам је у поменутој служби, уз напомену да би у октобру било потребно да буду јачих падавина како би се ситуација поправила.
Када је у питању одвоз воде у цистјернама на сеоско подручје, ситуација је традиционално најтежа на подручју Мјесне заједнице Црљенице. Међутим, ове године тешко стање је било и на подручју мјесних заједница Косаница и Бољанићи. За тамошње житеље је значајно теже допремање воде, јер су ова села удаљенија од града и цијене допремања воде су много веће.
Током ове године мјештани пљеваљских села су плаћали допремање једне цистерне воде у износу од 25 до 70 еура, зависно од удаљености њихових села. Према општинској одлуци, грађани плаћају педесет одсто трошкова, док се друга половина локалним предузећима плаћа из општинског буџета. У сеоским мјесним заједница тврде да је за општинску управу и за све грађане много боље да у наредним годинама у локалном буџету значајно повећању износе за изградњу сеоских водовода.
– Неопходно је изнаћи решења за изградњу појединих сеоских водовода. Ако бисмо у нека села довели воду, уз изградњу сеоских водовода, онда не бисмо имали ситуацију каква је била ове године – каже предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја и истиче да ако се жели задржавање преосталог становништва на селу, неопходно је све учинити како би се рјешили проблеми водоснабдјевања, путне и друге сеоске инфраструктуре.
Када је у питању водоснабдјевање појединих села у Мјесној заједници Црљенице, тамо се у последње вријеме као једино решење помиње повезивање ових села на градски водовод. У локалној управи су такве предлоге у неколико наврата оцијенили као веома скупе.
„Чистоћа“ без конкуренције
Поред локалног предузећа „Чистоћа“ услуге допремања воде у сеоско подручје повремено врши Служба заштите и спашавања, као и градско предузеће „Водовод“. Међутим, ове године Служба за заштиту није могла посебно да се бави овим послом, јер су пљеваљски ватрогасци били заузети пословима на гашењу пожара. У локалном предузећу „Водовод“ ове године нијесу били успијешни у послу довоза воде, јер је возило са којим такве услуге пружају било у квару.
– Показало се као добар пословни потез то што смо почетком године купили ново возило – казао је директор „Чистоће“ Саша Јечменица.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here