РУДНИК УГЉА САДИ ЉЕКОБИЉЕ НА РЕКУЛТИВИСАНИМ ПОВРШИНАМА

0
7797

Четири хектра под љекобиљем
РУДНИК УГЉА САДИ ЉЕКОБИЉЕ НА РЕКУЛТИВИСАНИМ ПОВРШИНАМА
Рудник угља, на четири хектра рекултивисаног земљишта, започео је јесењу садњу љекобиља. Наиме, како је саопштено из ове компаније, у току је садња пет врста љековитог биља. Тимијан, жалфија, милодух и двије врсте лаванде, покриће један дио простора некадашњег копа Стара цементара. на парцели од четири хектара у близини Сепарације – на одлагалишном простору некадашњег локалитета Цементаре.

– Ријеч је о пробној, јесењој садњи, на основу које ћемо донијети одлуку да ли ћемо ући у посао садње љековитог биља на површинама од око 100 хектара. Уколико се испостави да су Пљевља прикладан амбијент за овај посао, а на то су указала и одређена испитивања климе и земљишта, створиће се све претпоставке да се уђе у један шири пословни замах, који ће резултирати и отварањем дестилерије за производњу етеричних уља. За овај посао ми имамо вољу, имамо капацитете, као и адекватне површине, као што су Јагњило са око 40 хектара, Коту 810 површине 30-ак хектара и унутрашње одлагалиште Кутловача које има 20-ак хектара – рекао је извршни директор Милан Лекић и додао да је данас ту двадесетак вриједних радника, који оплемењују површине Рудника угља љековитим биљем. Лекић каже да, уколико буде све текло по плану, у блиској будућности биће их неколико стотина, чиме се, како је истакао, отварају у Пљевљима пријеко потребна нова радна мјеста.
– Ми овдје имплементирамо знање и искуства престижне фабрике за производњу љековитог биља из Љубиња. Ту сам имао прилику да се упознам са једном успјешном пословном процесом, који подразумијева производњу, откуп и прераду љековитог, зачинског и ароматичног биља, а којег ћемо настојати да имплементирамо и у Пљевљима – казао је Лекић.
Ријеч је о пројекту у који је Рудник угља АД Пљевља одлучио да уђе након посјете извршног директора Рудника угља Милана Лекића са помоћником за корпоративне послове и развој људских ресурса Бојаном Крвавцем реномираном предузећу „Љубиње“ из Љубиња, које се бави производњом, откупом и прерадом љековитог, зачинског и ароматичног биља.
Радове на садњи љековитог биља данас су посјетили и представници Министарства капиталних инвестиција, државни секретар за енергетику и рударство Марко Перуновић и генерални директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност Владимир Дурутовић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here