,,ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА“ И ,,ПРАВА ЦРНА ГОРА“ – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

0
629

Ал’ је ђаво, али су мађије

,,ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА“ И ,,ПРАВА ЦРНА ГОРА“ – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 Дуго смо вјеровали да су поједини антисрпски текстови у независном дневнику „Вијести“ инциденталног карактера. Али нису. Ради се о систему који траје деценијама. Треба се само присјетити својевременог наслова, како чак и Срби, кад дођу на море, траже смјештај са купатилом. Један од водећих колумниста поменутог дневника годинама је титулисао блаженопочившег митрополита Амфилохија као црногорско-приморског и „брдско-брзинског“. Многи су помишљали да је то био један од услова да би опстали као независна опозициона новина под Миловом влашћу.

Али авај. И кад је Милова власт пала на изборима, првенствено због безобзирног напада на Српску православну цркву, новинари „Вијести“ нису извукли поуку. Тако позната колумнисткиња „Вијести“ пише да је спремна да се одрекне и Петровића како би негирала српско поријекло Црногораца. „ Ко год да су били, и одакле год да су дошли, нијесу били наши преци. Него су само управљали државом наших предака. Властитог потомства ни један од тих Петровића –лише књаза Данила и краља Николе – није имао, и то из субјективних разлога. Данило јесте имао једну шћер, Никола девет плус три сина, али то из објективних разлога није могло бити довољно за настанак једног народа, чак ни овако малог као што је црногорски“.

Ал` је ђаво, али су мађије, или нешто горе од обоје. Ко је могао вјеровати, да ће чак и ова Црна Гора из филмова Живка Николића кренути у истрагу Петровића и одрицање од Горског вијенца и свих читанки и буквара из тог времена, кад је била Пијемонт српске слободе. А све је почело рушењем Његошеве завјетне капеле, јер су комунисти вјеровали да ће тако прекинути најјачу везу црногорске државе и српске нације. Као да се не зна дан, сат и година, кад је октроисана црногорска нација у првомајском издању црвене Борбе 1946.г. Зато не треба да чуди што је у вријеме књаза Николе 1909.г Срба у Црној Гори било 95 % , а 1948.г свега 1,78% .

Но то није разлог да се било коме у Црној Гори оспорава право да се национално изјашњава како жели. Зато се не можемо начудити потреби водећег мулца међу змајевима „Вијести“ да на тако груб начин извријеђа патријарха српског Порфирија, називајући га „мулом, обичним попом и лошим политичарем“, а митрополита Јоаникија, ни мање ни више него „онај ђилкош“. Наивно је његово вјеровање да ће се оправдати правећи паралелу између тамо неких: Мика Живковића, Мија – боксера и малог Николаидиса, које такође назива мулама, и црквених великодоследника Српске православне цркве. Успут, позива Муриња ( специјани државни тужилац Миливоје Катнић) да формира предмет и отвори извиђај против патријарха српског Порфирија. А разлог је што поштује црквене каноне и што је на Цетињу устоличио митрополита Јоаникија, а у Берана владику Методија. Упркос притајеном надању „Вијести“ да се то неће десити.

Тако се још једном бјелодано показало да су „Вијести“ против Мила Ђукановића, али за све идентитетске тековине његове 30-годишње власти и беспризорне антисрпске политике.

Али ко ће ко Бог. Јуче је Колумбо ( читај Међународни конзорцијум истраживачких новинара ) открио Милову Америку. А Милова Америка захвата Велику Британију, Швајцарску, Британска дјевичанска острва, Панаму и Гибралтар. Тамо су Милове паре од 2012.године обитавале у пореским рајевима, а гдје ће он и његова душа сам Бог зна. А требало би да зна и Миливоје Катнић, специјални државни тужилац, који је до сада све чинио да се не докаже оно што су сви знали, да је Црна Гора опљачкана и посвађана од стране Мила Ђукановића и његове камариле. А његова наводна одбрана Црне Горе са све комитама, „црним тројкама“, Веселином Вељовићем и Предрагом Бошковићем била је одбрана тајних рачуна.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here