ЗА УВОЗ СТРУЈЕ ПОТРОШЕНО 48,9 МИЛИОНА

0
568

Током године увећан увоз електричне енергије

ЗА УВОЗ СТРУЈЕ ПОТРОШЕНО 48,9 МИЛИОНА

Током протеклих девет мјесеци Електропривреда Црне Горе је за увоз електричне енергије издвојила 48,9 милиона евра. Издвојени износ, према ријечима извршног директора компаније Николе Ровчанина, већи је за 17,6 милиона од износа за увоз електричне енергије током прошле године.

– ЕПЦГ је, за протеклих 9 мјесеци, увезла 592 GWh електричне енергије чија вриједност је износила 48,9 милиона евра. Од тога је на дугорочном нивоу увезено 225 GWh, вриједности 17,9 милиона евра, док је на краткорочном нивоу увоз био 367 GWh, вриједности 31 милион евра – казао је Ровчанин у изјави за „Дан“.

Ровчанин је већ раније за медије саопштио да је највећи увоз електричне енергије био у августу мјесецу, када је потрошено 15 милиона евра. Он је поручио да, када је у питању домаћа производња, термоелектрана у Пљевљима производи шездесет одсто укупне потрошње и да уредно снабдјевање, као и сам увоз, зависи од стабилног рада овог индустријског постројења.

–Током 2020. године увезено је 808, 5 GWh електричне енергије, вриједности 31,3 милиона евра. На дугорочном нивоу увезено је 394 GWh, вриједности 17,5 милиона евра, док је на краткорочном нивоу увезено 414 GWh вриједности 14 милиона евра – казао је Ровчанин.

Када је у питању производња и увоз електричне енергије, предсједник Одбора директора Рудника угља Душан Јањушевић је саопштио да би Црна Гора, у случају прекида рада Термоелектране, на дневном нивоу издвајала милион евра за увоз електричне енергије. Јањушевић је том приликом казао да би грађани били изложени невиђеним финасијским оптерећењима да нема домаће производње електричне енергије

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here