ИЗ ПЉЕВАЉСКЕ СЛУЖБЕ ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА ПОЗИВАЈУ ГРАЂАНЕ ДА ОЧИСТЕ ОЏАКЕ

0
663

Свакодневно гасе упаљену чађ

ИЗ ПЉЕВАЉСКЕ СЛУЖБЕ ЗАШТИТЕ И СПАШАВАЊА ПОЗИВАЈУ ГРАЂАНЕ ДА ОЧИСТЕ ОЏАКЕ
Из пљеваљске Службе заштите и спашавања позвали су грађане да што хитније очисте димњаке у својим станбеним објектима, јер како кажу свакодневно се интервенише на гашењу пожара. У поменутој служби посебно упозоравају на велику опасност која пријети јер пљеваљски ватрогасци немају адекватна средства за гашење оваквих пожара.
– Желим да нашим суграђанима скренем пажњу на потребу чишћења димњака, с обзиром да наша служба свакодневно има интервенције на пожарима такве врсте – казао је први човјек поменуте службе Горан Чавић, уз појашњење да до запаљења димњака долази како на приватним кућама, тако и на станбеним зградама.
– Сада немамо никакво ефикасно средство за гашење димњака. Желим да свим грађанима скренем пажњу да у току таквог паљења се развија температура од преко хиљаду степени, тако да постоји опасност од експлозије и запаљења околних просторија, казао је Чавић и додао да је зато најбоље на вријеме да се очисте оџаци како се неби долазило у веома сложене и опасне ситуације.
Чавић је посебно истакао и проблем који је везан за велики број празних пословних простора али станова у станбеним зградама. Он наводи да ватрогасци често немају могућност да дођу на праву локацију, јер у појединим становима нико не живи.
– Решење је да се димњак очисти на вријеме и да се из истог испразни запаљиви материјал. Чесити су проблеми у томе што се мјеста за пражњење димњака налазе у пословним просторима станбених зграда, па се и ту јављају бројни проблеми – казао је Чавић, уз апел да се искористи лијепо вријеме за чишћење оџака.
Из Службе заштите и спашавања позивају грађане да благовремено обавјештавају ватрогасце о појави оваквих пожара, јер, како кажу, тада је лакше контролисати и гасити пожар.
– Увијек је боље на вријеме интервенисати него када дође до неке незгодне ситуације – казао је Чавић и подсјетио грађане да сваку промјену пријаве на телефонски број 123.
У самим Пљевљима последњих дана су примјећене активности на чишћењу оџака. Од грађана смо дознали да лица која пружају овакве услуге често не желе да чисте димњак неке вишеспратнице и да се најчешће одазивају на позиве власника приватних кућа. Тако чишћење димњака на приватној кући, која најчешће има два спрата, кошта десет евра. Цијена чишћења димњака у стамбеним зградама је знатно виша и оџачари за сваки спрат, односно станбену јединицу на спрату, наплаћују по пет евра.
Вриједи подсјетити да је грејна сезона у Пљевљима званично почела 1. октобра, али да многи Пљевљаци у својим домовима ложе још од половине септембра. Грејна сезона посебно рано почиње када су у питању приватне станбене куће, гдје је теже гријати станбени простор.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here