ПОЛИЦИЈА ЋУТИ О ТОМЕ КО ЈЕ ОСКРНАВИО ГРОБЉЕ У КОРДОВИНИ

0
1426

Са капије гробља уклоњена четири слова „С“

ПОЛИЦИЈА ЋУТИ О ТОМЕ КО ЈЕ ОСКРНАВИО ГРОБЉЕ У КОРДОВИНИ

Полиција и након два мјесеца од скидања четири слова „С“ са капије гробља у пљеваљском селу Кордовина ћути и не саопштава детаље о истрази. Наиме, прије два мјесеца, након што су мјештани села Кордовине обновили ограду на гробљу, на капији су   постављена поменута слова. Два од четири слова су чак имала функцију рукохвата уз помоћ којих је вршено отварање капије. Међутим, након пар дана слова су уклоњена, што је код мјештана изазвало незадовољство, јер је протумачено да се ради о националној нетрпељивости према српском народу.

Случај је пријављен полицији, која је по нашим сазнањима изашла на лице мјеста али се даље о истрази ништа не саопштава. У покушају да више дознамо о овој ситуацији званично смо поставили питања Управи полиције, али одговора нема. На тај начин полиција је наставила са старом праксом, као у случају уклањања табле са исцртаном тробојком на брду Боровац,  да не одговара на питања која се односе на уклањање српских националних симбола.

Од мјештана села смо дознали да је предсједник Одбора за обнову гробљанске ограде био Вељко Терзић, кога смо контактирали, али који је одбио да да неко опширније објашњење.

-То и нису била слова, то је урађено од арматуре, казао је Терзић. Након што смо тражили од Терзића да појасни дали зна ко је уклонио четири слова „С“ која значе и слоган „Само слога Србина спасава“, Терзић је прекинуо разговор.

-Не желим да причам на ту тему, казао је Терзић и прекинуо телефонски разговор.

Мјештани Кордовине тврде да су изненађени дешавањима у селу, као и да им није јасно ко је сада могао уклонити поменута слова, ако је током радова постајао сеоски договор да се иста ставе. Они сумњају да је управо Вељко Терзић, који је водио читаву акцију, то урадио.  Посебно су узнемирени што је у селу већинско српско становништво, као и што у гробљу почивају њихови преци који су 4 слова „С“ носили на капама и, како они кажу, ратовали у ослободилачким ратовима са истим тим националним симболима.

-Већина мјештана села, као и окружења, огорчени су, не само због слова „С“ него што су овим гестом подијелили село и завадили најбоље комшије, наводи се у заједничком саопштењу мјештана пљеваљског села Кордовина.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here