РОД ДОБАР, ЦИЈЕНА НЕПОЗНАТА

0
1360

Почела берба малине

РОД ДОБАР, ЦИЈЕНА НЕПОЗНАТА

Иако се пљеваљски малинари не жале на род малине још увијек не могу да говоре о заради, јер откупна цијена још увијек није позната. Малина се бере и одлаже у хладњаче пљеваљског предузећа „Мивекс“ а након бербе биће позната и цијена.

На терену смо дознали да је ових дана најживље у Поблаћу, гдје постоје и најбоље уређени малињаци. Остали пљеваљски малинари знатно су ограничили производњу а има и оних који су своје малињаке искрчили. У Поблаћу малина, на мало, може да се купи по 2 еура по килограму. С друге стране, неколико десетина Пљевљака нашло је и сезонско запослење, гдје им је дневница 20 еура. Уз дневницу сезонци имају и два оброка. Сама берба ће потрајати још око мјесец дана, а берачима иде на руку што нема јаких врућина.

Власници малињака у шали кажу да се моле Богу да све прође добро и да срећа послужи и власнике предузећа „Мивекс“, јер је ово предузеће једино у Пљевљима које се бави откупом малина. Не крију разочарење у многа друга предузећа и компаније који су најављивали да ће организовати откуп. Посебно су разочарани у компанију „Франца“ која није организовала откуп и поред бројних најава да ће то учинити.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here