СКИЈАЛИШТЕ И КУПАЛИШТЕ И ДАЉЕ САМО У ОБЕЋАЊИМА

0
513

Љети причају о купалишту а зими о скијалишту

СКИЈАЛИШТЕ И КУПАЛИШТЕ И ДАЉЕ САМО У ОБЕЋАЊИМА

Иако се деценијама обећава уређење купалишта и изградња скијалишта на простору пљеваљске општине, од тог посла нема ништа. Пљевљаци се и овог љета расхлађују на неуређеном Боровичком језеру, које је наводно обећано за купалиште. Практично, када дође љето, у локалној управи се прича како је неопходно изградити и уредити  Боровичко језеро за купање, које је настало експлоатацијом угља. Међутим, са првом кишом и хладним јесењим данима прича о купалишту престаје, па се Пљевљацима оставља да се купају на неуређеној вјештачкој акумулацији. Слична је ситуација и са скијалиштем. Када дође зима и падне први снијег покреће се прича о могућностима изградње скијалишта на Мијајловици. Са првим јужним вјетром и топљењем снијега, престаје и прича о скијалишту.

Ове приче се причају и у вријеме предизборних кампања. Владајући ДПС досада је небројено пута обећао скијалиште и купалиште. Давали су чврсте гаранције, подвлачећи да је практично све спремно за реализацију ових пројеката. Чим прођу избори постави се низ питања. Први спор је био око власништва земљишта на локацији Боровичког језора. Сада се јасно каже да је земљиште у власништву државе, али се појавио проблем око неексплоатисаног угља. Претходне управе Рудника угља су оставиле преко 100 хиљада тона неизвађеног угља који би требало извадити. А док се угаљ не извади нема ни уређења Боровичког језера. Према тврдњама из Рудника угља да би се овај дио посла урадио потребно је спустити ниво језера за неколико метара. Потом следи уређење купалишта о њиховом трошку. Међутим, ово обећање је дато прошле године и речено је да ће се ове године уређивати купалиште. Од тог обећања наравно нема ништа.

У локалној управи ове године још увијек ништа не говоре око купалишта, јер је корона вирус добро дошао да се забораве стара обећања. Претходни предсједник општине Мирко Ђачић је такво обећање давао у предизборној кампањи 2018. године, обећавајући купалиште заједничким радом локалне управе и Рудника угља. Садашњи предсједник Општине Игор Голубовић, вјероватно носећи се мишљу да он нема обавезу да реализује оно што је Ђачић обећао, не помиње купалиште.

За то вријеме из опозиционе Демократске Црне Горе кажу да су Пљевља требала да имају отворен и затворен базен али и скијалиште. Непостајање ових садржаја према мишљењу Демократа не погађа функционерске породице.

-Челним људима владајућих партија и локалним функционерима, њиховим породицама, не недостаје базена, купалишта и скијалишта, јер они могу да користе раскошне базене и скијалишта, како у Црној Гори тако и у страним земљама.  А нормални, обични и осиромашени грађани, треба да живе у лажној нади и обећањима, каже одборник Демократа у пљеваљском локалном парламенту Мирослав Анђелић.

Поред Боровичког језера, као купалиште се претходних година и деценија помињало и Отиловићко језеро. Наравно, исход обећања је исти као и у случају Боровичког језера. Да Рудник угља има и моралну обавезу да изгради и уреди купалиште, говори и податак да су некадашњи вирови и мјеста за купања на Ћехотини нестали експлоатацијом угља, односно измјештањем ове ријеке из природног у вјештачко корито.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here