ПРАВА СЛИКА ЕКОЛОШКЕ ДРЖАВЕ

0
638

Саопштење поводом одстрела законом заштићене дивљачи – мечке, у мјесту Јела-Брезе код Берана

ПРАВА СЛИКА ЕКОЛОШКЕ ДРЖАВЕ

Последњи примјер одстрела законом заштићене дивљачи у мјесту Јела-Брезе у селу Ровца код Берана, показује праву слику еколошке државе и лицемјера оних који су одговорни за овакво, потпуно хаотично стање у области ловства и дивљачи.

Као неко ко годинама уназад упорно упире прстом на злочинце који су терминатори дивљачи у Црној Гори, као организација чији су активисти били предмет физичких напада, бројних судских поступака, осуђујућих пресуда, па и затворских казни због клевета и наношења душевих болова члановима криволовачких  злочиначких удружења, после објављивања фотографија у медијима са убијеном дивљачи или било какве, па и најмање оптужбе на рачун криволоваца, и овога пута као и безброј пута раније изражавамо своју забринуост и протест против оваквих нељудских и срамних поступака појединаца, чланова ловачких организација.

Бројни случајеви убијања законом заштићених врста у свако вријеме и на сваком мјесту, показују немоћ државе да се сучи са добро организованом и изузетно технички опремљеном, по свим облицима криминалном организацијом окупљеном у  НВО  „Ловачки савез Црне Горе“ коме је Министарство пољопривреде и руралног развоја дало овај веома значајни државни ресурс на „управљање“ и „заштиту“.

Неспровођење сада важећег Закона о дивљачи и ловству и потпуна анархија у овој области као и неке друге аномалије које је прате, показује да се ради о организованој штеточинској и криминалној дјелатности са несагледивим посљедицама по најатрактивније биолошке ресурсе и биодиверзитет у цјелини.

Иако је прије скоро тридесет година Црна Гора проглашена еколошком државом још увијек нема усклађен и оперативан систем управљања биодиверзитетом, посебно не дивљим животињама и њиховим стаништима на принципима одрживог развоја, националним интересима на државном и локалном нивоу, стандардима европских земаља и међународним инструментима права за ову област.                                                                                                                                                                          Овако драстична одступања од прокламованог државног  концепта  еколошке државе и евидентна угроженост одрживости биодиверзитета у области дивље фауне и њених станишта, заслужују да се ова област обухвати и третира у поглављу 27. приступних преговора за чланство у ЕУ, што сада није случај?!                                                        Међутим, надлежни могу бити сигурни да ће ова тема и те како бити предмет разговора када се буде затварало ово поглавље, као и то да ће представљати проблем много већи него што то сада могу и замислити.

Посебан аспект ове приче, везано за ловство у Црној Гори, је стање безбиједности свих који указују на незаконито и криминално дјеловање огромног броја организованих криминалних група које се искључиво баве истребљењем дивљачи на најбруталнији и најпримитивнији начин. Ловачке криминалне групе се и даље обрачунавају са активистима из невладиног сектора који указују на проблем, а хвале државну управу и главни су чувари постојећег, али неодрживог стања.

Позивамо Управу полиције и Основно државно тужилаштво из Берана да јавности саопште имена људи моји су извршили одстрел мечке са мечићима и исте процесуирају, а суд да изрекне највећу казну предвиђену за ово кривично дјело које ће бити примјер спровођења закона и правде у правној држави.

Ускоро ће наша организација организовати кампању којом ће од ресорног Министарства затражити да забрани лов на период од најмање двије године, односно све док се у ову област не уведе ред и започне стриктно поштовање законских прописа који се евидентно морају драстично мијењати.

Оваквим и сличним поступцима и догађајима смо принуђени да ускоро организујемо стручну јавну расправу на тему како покренути државну управу да ради свој посао и крене у ревитализацију ловства као корисне друштвене дјелатности.

Уз ово саопштење Вам достављамо видео снимке са експлицитним сценама иживљавања над рањеним дивљим животињама, понашању „ловаца“ у Црној Гори (Пљевља) и земљама у непосредном окружењу.

Молимо Вад да исте објавите на порталима или другим електронским медијима, јер вјерујемо да ће само на тај начин јавност схватити суштину приче о „Ловцима“ и њиховим „спортским“ активностима, али и менталном склопу појединих људи који посједују и носе оружје, а чије је ментално здравље и стање, врло упитно. Оних који убијањем незаштићених животиња врше терор над свима нама – некажњено.

У Пљевљима, 19. 02. 2021.године.

Милорад Митровић, извршни директор НВО ЕколошкоДруштво“Брезница”

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here