СТАМБЕНО НЕЋЕ ИЗМИРИТИ 1.1 МИЛИОН ЕВРА РАДНИЦИМА И ПОВЈЕРИОЦИМА

0
732

Агенција за стамбено пословни фонд ће бити ликвидирана

СТАМБЕНО НЕЋЕ ИЗМИРИТИ 1.1 МИЛИОН ЕВРА РАДНИЦИМА И ПОВЈЕРИОЦИМА

Да ће Агенција  за станбено пословни фонд из стечаја отићи у ликвидацију, најбоље се види из чињенице да је имовина предузећа процијењена на вриједност од 9 370 еура а да су дугови 1.130 088 еура. Сада је већ јасно да се некадашњи радници не могу надати исплати зарада, Управа прихода порезима и доприносима на зараде, а станари зграда потрошеном новцу. Истини за вољу највише се дугује Управи прихода, чак 577 хиљада еура.

  • Агенција је на рачуну у Атлас банци имала 164 213 еура намјенских средстава за више зграда. Одлуком Фонда за заштиту депозита враћено је 50 хиљада, док је у току судски спор за преостали дио новца. Уколико би суд пресудио у корист општине Пљевља, средства би била расподијељена зградама, као повјериоцима првог реда, казао је за медије стечајни управник Радојица Грба, коментаришући дугове према станарима стамбених зграда, који износе 418 хиљада еура.

Грба је казао и да је дио намјенског новца за зграде затекао на рачуну, као и да пљеваљска локална управа води спор на суду за 114 хиљада еура.

  • Када сам именован за стечајног управника Агенција је на рачуну имала 36 450 еура, казао је Грба.

Када је у питању дуг према радницима он износи 115 хиљада еура, односно 12 зарада. Већина од 22 некадашња радника остала је без посла, док је четворо успјело да оде у пензију.

  • Фонд рада исплатио је запосленим шест минималних зарада и уплаћени су порези и доприноси за шест мјесеци на минималан износ, казао је Грба.

Врло је извјесно да ће Привредни суд веома брзо донијети одлуку о ликвидацији овог предузећа. Незванично смо сазнали да ће таква одлука можда бити донијета и ових дана, али таква информација није потврђена.

Агенција за стамбено пословни фонд је локално предузеће чији је оснивач пљеваљска општина. У протеклим годинама ово предузеће је највише новца зарађивало радећи на реконструкцији фасада на стамбеним објектима, као и кровних прекривача. Након што је исто отишло у стечај, послове на реконструкцији фасада и кровова раде приватна предузећа. Само током прошле године локална управа је издвпјила око пола милиона еура за те намјене.

Када је у питању Агенција за стамбено пословни фонд криза у овом предузћу траје већ дужи низ година. Посебно се ситуација погоршала од када су 2014. године кадрови Бошњачке странке, као коалициони партнери ДПС-а,  преузели вођење предузећа. Тако је Управа прихода у септембру 2019. Године, по основу дугова за порезе и доприносе, блокирала ово предузеће на износ од 240 хиљада еура. Пошто исто није било у могућности да исплати поменута средства, 29. фебруара прошле године ушло се у стечај. Сада је сасвим сигурно да слиједи ликвидација.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here