ДПС РАДОЈИЦА И ГРБАВИ РАДНИЦИ

0
732

Саопштење за јавност Покрета за Пљевља

ДПС РАДОЈИЦА И ГРБАВИ РАДНИЦИ

Ових дана у Пљевљима се приказује трагикомедија у три чина под називом „ ДПС Радојица и грбави радници“. Режију потписује Радојица Грба, стечајни управник и  љути кадар ДПС-а, који је недавно отишао у пензију, коју  је зарадио у  аустријском Страбагу. Господин Грба је остао запамћен у Пљевљима као велики борац за црногорски језик. Међутим, чуди да за то вријеме није научио аустријски језик, или су му тамо објаснили да се у Аустрији говори немачки језик, што Аустријанцима ни мало не смета. Иако је отишао у пензију, господин Грба није престао, да се као стечајни управник, бави усрећивањем радникапо црногорским предузећима, која су претходно кадрови  из ДПС-а, СД и СДП –а довели до просјачког штапа.

Последњих мјесеци на дневном реду је билопљеваљско предузеће „Комунално услуге“. Главну улогу у овој „представи“ игра предсједник Општине Игор Голубовић, а у масовним сценама учествују запослени у предузећу. За костимографију која се састоји од прња, дроњака и обојака постарале су се бивше директорице Наташа Марковић и Тања Вучетић.

Предузеће је отишло у стечај 12.октобра прошле године, а за стечајног управника је постављен Радојица Грба. Привредни суд је 17.фебруара  усвојио План реорганизације предузећа чиме је оно  изашло из стечаја. Разумије се План реорганизације  је сачинио господин Грба у сарадњи са предсједником Општине и ресорним секретаријатом. Према том плану од 48 запослених , 25 је остало у предузећу , аостали су послати на Биро рада. Од почетка није испоштована законска процедура да се сви запослени пошаљу на Биро рада, и да се потом, на основу Плана реорганизације  и нове систематизације потребан број људи позове на посао.

Господин Грба воли да истиче како се он од 2012 ?године не бави политиком, али му то  не смета да буде „мртвозорник“ онима које је упропастила политика његове партије. Како објаснити чињеницу да од 23 радника, који су остали без посла, нема ниједног који није био учесник на литијама, кад су се браниле светиње. Доказ, да су политички критеријуми били пресудни је и  чињеница, да  поред оних који су остали да раде г.Грба свакодневно доводи људе са Бироа рада да хонорарно одрађују послове. У остатку предузећа не постоји правна служба, а правница   која је остала  у фирми ради на другим пословима.

У току стечајног поступка господин Грба је обећао свим запосленим да ће од Фонда рада примити по 6 минималних зарада у Црној Гори, што износи око 1.300 евра. Међутим, испоставило се да је то било лажно обећање, јер према Плану реорганизације сва потраживања запослених прелазе на послодавца, а то је ЈП “Комуналне услуге“ које је изашло из стечаја. Исто тако у Плану реорганизације је предвиђено независно стручно лице које ће да прати његово извршење, разумије се уз надокнаду која износи колико и просечна нето зарада у Црној Гори. Тај „независни стручњак“ биће, свакако,  Радојица Грба коме ће уз аустријску пензију добро доћи и просјечна црногорска нето зарада. Боже удуљи и још који стечај, док траје овај прелазни период и последњи дани ДПС-а.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here