СТОЧНЕ ХРАНЕ НЕСТАЈЕ, А НЕМА ТРАВЕ ЗА ИСПАШУ

0
630

Прољеће касни

СТОЧНЕ ХРАНЕ НЕСТАЈЕ, А НЕМА ТРАВЕ ЗА ИСПАШУ

На сеском поручју општине Пљевља, чак и оним селима која се налазе поред саме ријеке Ћехотине, прољеће ове године значајно касни. Практично, у пљеваљским селима, иако је крај априла, нема бехара а слабо има и зелене траве. Неке орнице су узоране, али још увијек нема сјетве житарица, вјештачких трава, силажног кукуруза, док о садњи поврћа још нема ни говора. Сточари кажу да морају да троше сточну храну, као да је зима, а не прољеће.

Предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић каже да и они сточари који су орјентисани на овчарство и козарство, пошто траве за испашу стада нема, присиљени су да троше кабасту сточну храну, односно сијено.

  • На сву муку са слабим откупом стоке, млијечних производа, поскупљењем кабасте и концентроване хране, касни и прољеће. Сточари који су се надали да ће са пуштањем стоке на пашу смањити трошкове исхране стада, сада виде да то тако неће бити – каже Живковић и додаје да многи сточари поред куповине концентроване хране морају сада да купују и сијено. Каже да је посебно тешко што су ниске температуре и што није могуће да се изврши сјетва вјештачких и силажних трава, а очигледно је да ће требати још дуго времена да земља буде топла и да крене сјетва.
  • Јутрос смо имали прилику да видимо изузетно јаку слану што говори да још дуго неће бити траве, односно да ће сточари који имају ситну стоку још дуго морати да троше сијено. Ако се окренемо и погледамо наше планине виђећемо да су оне још увијек под снијегом као да је фебруар. То нам говори да топли дани неће брзо доћи – каже Живковић и поручује да ситуација на терену говори да се сточарима мора што прије помоћи.
  • Ако не буде помоћи Владе, а имали смо од почетка године поскупљење концентроване хране за 50 одсто и сада имамо овакво прољеће, сточари ће са великим губитком дочекати „зелену грану” – констатује Живковић.

Поред сточара недавно су се на тешко прољеће жалили и пљеваљски пчелари. Предсједник пљеваљског удружења пчелара „Матица”, Жарко Драгашевић каже да је прољетна прихрана пчела неопходна, како због касног прољећа, тако и због чињенице да су претходне двије године биле лоше за рад пчела. Пчелари се жале и да им је велики број пчелињих друштава угинуо.

Иначе, на подручју општине Пљевља, у фебруару су дани били много топлији него у марту и априлу. Чак је у фебруару било мање снијежних падавина него током априла. Многе прогнозе су биле да ће прољеће брзо доћи, међутим, „Баба Марта” је покварила та надања па су услиједиле снијежне падавине. Додатни проблем биле су изузетно ниске температуре ваздуха и јутарњи мразеви.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here