МИСТЕРИОЗНИ ПЕЋИНСКИ МАНАСТИР ЦРНА РЕКА

0
998

МИСТЕРИОЗНИ ПЕЋИНСКИ МАНАСТИР ЦРНА РЕКА

Путопис: Др Хаџи Милош Гачевић

Осим необичног положаја, природе која га окружује, Манастир Црна река вјековима привлачи и својом мистичношћу, чудотворним оздрављењима и неразјашњеном прошлошћу.

Интересантна је сама архитектура Манастира, читав комплекс се налази у стијени, па се често назива и Пећински манастир, уклесан и увучен у пећински дио стрме литице Мокре Горе. Манастир је направљен унутар удубљења у стијени, што је вјероватно било тешко учинити у 13. вијеку. Када погледате ка Манастиру дјелује као да дрвене монашке собе просто висе са стијене изнад клисуре Црне реке. Нешто што је заиста несвакидашње, човјек није имао никад прилику да види тако нешто.

Три сата од Пљеваља, надомак Рожаја, у близини Тутина у мјесту Рибарићи, налази се мистериозни Манастир који сваки дан привлачи велики број људи из разних крајева свијета. То је био мој четврти обилазак овог Манастира који сваки пут изнова привлачи посјетиоце.

Са водом је повезана и занимљива прича о настанку имена Манастира Црна река. По предању испосник Петар је проводио дане молећи се Богу, док је испод његове испоснице ријека у свом кориту „дивље жуборила“. Испосника је једном издало стрпљење па је прекинуо молитву и осорно изговорио: „Ућути већ једном, црна ријеко“! Потом се десило чудо и ријека је заиста заћутала. У старо корито поред Манастира изађе само кад се отопе сњегови на Мокрој Гори. Над моштима Светог Петра Коришког вјековима се догађају чудотворна исцјељења оних који вјерују да овдје могу пронаћи „оно што им љекари нису могли дати“. Иначе, најчешћа исцјељења која се биљеже у Манастиру Црна река су од епилепсије, психичких поремећаја, депресије, парализе, излечења муцавости, стерилитета, пушења, зависности и других проблема. Данас смо свједоци да су то и свакодневни проблеми код народа.

Манастир је увелико познат у свијету па је интересантна чињеница да су једно вријеме у њему боравила двојица холивудских глумаца – Колин Фарел и Чарли Шин, добивши своју другу прилику на живот, излијечени од својих порока. Шин је за Манастир чуо од свог пријатеља и колеге Колина Фарела који се, под лажним именом и пуштеном косом, успјешно овдје излијечио 2008. године. Велика је кампања овог Манастира у Лос Анђелесу под слоганом „Black river, white soul“.

Колин Фарел                                                                                         Чарли Шин

У народу овог краја вјерује се да ће се свако ко, макар и на трен, заспи испод светитељевих моштију избавити из невоље и излијечити све болести. У једном дијелу Манастира низ стијену се слива вода која помаже нероткињама и лијечи очи, отклања главобољу и помаже код много других болести. Мир и амбијент у којем се Манастир налази психолошки дјелују добро на људе. У овој цркви је извесно вријеме боравио подвижник Свети Јоаникије Девички. Нови конак је у изградњи, тако да још није функционалан, али се у старом конаку може ноћити, уз благослов игумана.

Сви они који желе да осјете мир и да доживе несвакидашње искуство нека посјете Манастир Црна река.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here