ГУЖВЕ ЗА ПОМОЋ ОД 30 ЕУРА ИСПРЕД СЈЕДИШТА ПЕНЗИОНЕРА

0
668

Шестина пензионера има пензију мању од 150 еура

ГУЖВЕ ЗА ПОМОЋ ОД 30 ЕУРА ИСПРЕД СЈЕДИШТА ПЕНЗИОНЕРА

Иако је за једнократну помоћ пензионерима укупно опредјељено свега 6 600 еура за исту ће конкурисати можда и хиљаду пензионера. Сасвим је сигурно да ће пар стотина заинтересованих пензионера остати без помоћи од 30 еура. Управни одбор Удружења пљеваљских пензионера упутио је ипак јавни позив свим пензионерима који испуњавају утврђене критеријуме да поднесу молбу Комисији за социјално – хуманитарна питања како би им се додјелила помоћ.

  • Од средстава прикупљених од чланарине биће подјељено 6 600 еура. У таквим околностима око 220 пензионера ће добити новчану помоћ од 30 еура, казао је предсједник пљеваљског удружења Вукадин Дамјановић. Када је у питању конкурисање за помоћ пљеваљски пензионери, судећи по гужвама испред сједишта удружења, одазивају се у великом броју. Посебно је занимљиво што су велике гужве а рок за пријаву је до 21. јуна.

Поред великих гужви и великог интересовања за помоћ од 30 еура, занимљиво је да је неопходно да сви заинтересовани морају доставити чекодпензије, листингизбанке гдје примапензију и потврдусабироазанезапосленечлановепородицекојеиздржавакао и чланскукњижицуудружења. У самом удружењу захтјев за толики обим документације правдају чињеницом да предност за помоћ имају они пензионери без стана, са лошим здравственим стањем, као и они пензионери који имају ниска примања и са истим издржавају друге чланове породице.

Из Демократске Црне Горе гужве испред сједишта пљеваљског удружења пензионера виде као најбољи показатељ изузетно лоше матерјалне ситуације у Пљевљима. Из поменуте партије упозоравају да се број угрожених пензионера из године у годину увећава.

  • Катострофалну економску ситуацију у Пљевљима, а у којој се налазе пензионери, као један од најосјетљивијих слојева друштва, оДсликава и чињеница да готово једна шестина истих прима минималне пензије, испод 150 евра, каже подпредсједник општинске организације поменуте партије Бојан Крвавац уз појашњење да би у наредном периоду било потребно више повести рачуна о старим лицима.

При том се, према мишљењу Демократа, могућност остваривања права на једнократну помоћ у износу од 30 евра доста компликују, односно читаву процедуру треба упростити.

  • Потребно је у мјери могућег смањити процедуру и документацију потребну за остваривање тог права, јер је заиста невјероватно да је толики број докумената потребан за остваривање помоћи, каже Крвавац. Он је позвао представнике пљеваљског Удружења пензионера да самоиницијативно скрате поменуту процедуру, како би поготово у условима пандемије, пензионери могли да остваре наведено право у што краћем року.
  • О свим тешкоћама пензионера говори и чињеница да се запомоћ у износу од 30 еура јављају пензионери и сатима стоје у редовима. Због свега тога је потребно скратити ту процедуру у мјери могућег, каже Крвавац.

У Пљевљима тренутно од 27 хиљада, колико се предпоставља да живи становника, има око шест ипо хиљада пензионера. Просјек пензија је испод државног просјека и креће се око 285 еура. Посебно је тешла ситуација са пензионерима који живе у сеоском подручју. Ти пензионери су прилично усамљени а често нијесу добро информисани ни о раду њиховог удружења.

  • Пљеваљски пензионери су ту гдје јесу управо због пљачкашке приватизације једног броја предузећа. Данас су најуугроженији некадашњи радници Дрвног комбината “ Велимир Јакић“, „Грађевинара“, „Превоза Пљевља“, некадашње Војне фабрике и текстилне индустрије. Они данас чекају у реду да добију 30 еура јер од својих пензија не могу да живе, каже одборник Нове српске демократије Бојан Струњаш и напомиње да су редови за помоћ од 30 еура „позив за узбуну“.
  • Посебно је страшна информација да у Пљевљима имамо 920 пензионера са најнижом пензиом од 145 еура, каже Струњаш и поручује да је прије годину дана тих пензионера било 641.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here