МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛА НА ВЈЕШТАЧКОЈ АКУМУЛАЦИЈИ ОТИЛОВИЋИ ДОНОСИЋЕ И ДО МИЛИОН ЕУРА ГОДИШЊЕ

0
1016

Извршни директор Електропривреде Црне Горе Никола Ровчанин најављује

МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛА НА ВЈЕШТАЧКОЈ АКУМУЛАЦИЈИ ОТИЛОВИЋИ ДОНОСИЋЕ И ДО МИЛИОН ЕУРА ГОДИШЊЕ

Вишедеценијска прича око изградње мини хидроелектране на вјештачкој акумулацији  Отиловићи према тврдњама челника из Електропривреде коначно ће бити реализована. Како је у изјави за „Дан“ казао извршни директор Електропривреде Никола Ровчанин вјештачка акумулација у Отиловићима премашују потребе Термоелектране за водом. У таквим околностима простора за мини хидроцентралу има и исту је неопходно градити. Ровчанин је подсјетио да је брана на ријеци Ћехотини, висине од 59 метара,  саграђена још далеке 1982. године, да је том приликом створена акумулација од 18 милиона кубика воде и да је сада потребно на већ постојећој акумулацији изградити мини хидроцентралу, која ће доносити годишњу добит и до милион еура.

  • Ово је штета за град, штета за државу, да овдје нема једна мала хидроелектрана. Прича о том пројекту траје од када је изграђена ова брана, а она је изграђена 1982. године.
  • Претворено у новац то би, по садашњим цијенама,  износило око 700  хиљада а можда и до милион еура, казао је Ровчанин, уз појашњење да се ту може видјети колики је губитак био у последњим деценијама, када оваква прилика није искоришћена и када није изграђена хидроцентрала.

Ровчанин је поручио да ће у наредном периоду разговарати са представницима Владе око одобрења изградње централе, поручивши да садашња забрана изградње малих хидроцентрала не би требала да онемогући изградњу ове централе.

  • Ми имамо мораторијум Владе Црне Горе на изградњу малих хидроелектрана. Међутим, у некој неформалној комуникацији постоји разумјевање да се изградња хидроцентрале Отиловићи изузме из тог, имајући у виду да изградња те електране не утиче на животну средину, јер ту већ постоји објекат који треба да се допуни одређеним машинским дијеловима за производњу електричне енергије, казао је Ровчанин.
  • Као извршни директор ја ћу, у складу са својим надлежностима, покренути иницијативу према надлежном Министарству, Одбору директора и према Скупштини акционара да се крене са овом инвестицијом. Мислим да је штета за град и штета за државу да немамо на овом мјесту једну хидроелектрану, казао је Ровчанин и појаснио да је већ на самом почетку био критикован због овог пројекта из опозиционих редова Демократске партије социјалиста али да га то није обесхрабрило.

Он је казао да су примједбе првенствено дошле јер се наводно гради мини хидроелектрана. Међутим, подвлачи да је Демократска Црна Гора, којој и он припада, искључиво против изградње мини хидроелектрана.

  • Овде се ради о изузетку. Ријеч је о постојећем објекту и ја очекујем да ће Министарство екологије и просторног планирања имати у потпуности разумијевање за овај пројекат, казао је Ровчанин уз тврдњу да Електропривреда Црне Горе има могућности да у овом случају обезбиједи новац. Он је посебно поручио да компанија има и стручни кадар који би цио посао успјешно завршио.
  • Ми имамо у нашој Дирекцији за развој веома озбиљне стручњаке који могу да управљају овим пројектом, тако да у најкраћем року може да дође до реализације и да управо на овом мјесту добијемо једну хидроелектрану која је јако потребна овом граду и држави, казао је Ровчанин уз тврдњу да ће се са новом електраном отворити и нова радна мјеста.

Иако није могао прецизно да одговори да ли ће се са изградњом мини хидроцентрале Отиловићи ријешити питање регулације тока ријеке Ћехотине и избјећи честа плављења у више пљеваљских насеља, Ровчанин је истакао да очекује да ће и тај проблем бити ријешен. Он је појаснио да о детаљима техничког решења није у могућности да говори.

  • Увјерен сам да би се ријешио и тај проблем и да би ова хидроелектрана и са те стране била од велике користи, казао је Ровчанин и појаснио да разумије бројне невоље грађана Пљеваља, који често имају проблема са поплавама.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here