ПЉЕВАЉСКИ ЕКОЛОЗИ ТРАЖЕ ЗАУСТАВЉАЊЕ РАДОВА НА ПРОБОЈУ ПУТА У СЕЛУ БЛИШКОВО

0
803

Путеве граде, корито Ћехотине засипају

Радови који се изводе на пробоју путева на подручју бјелопољског села Блишково, према тврдњама еколога, озбиљно угрожавају ријеку Ћехотину. Еколози истичу да се приликом извођења радова засипа корито Ћехотине, које је услед суше пресушило. Посебно је, према њима, неприхватљиво то што се радови изводе без законског одобрења.

Радови код Блишкова

-Ова фирма која изводи радове не би смјела да засипа корито ријеке, јер првим њеним надоласком она ће поткопати тај насип, који ће у будућности све више да се осипа и да га односи ријека. У том смислу инспекцијске службе треба да реагују, нарочито водопривредни инспектор – каже извршни директор Спортског риболовачког клуба „Липљен“ Васо Кнежевић, уз тврдњу да би радове требало зауставити.

Кнежевић појашњава да СРК „Липљен“ не газдује водама Ћехотине на овом подручју и да због тога није раније реаговао.

-На подручју бјелопљске општине газдује друга организација – казао је Кнежевић и поручио да ријеку треба заштити. Када је у питању заштита ријеке Ћехотине, јуче су оштро реаговали и из Еколошког друштва „Брезница“, одакле је саопштено да се радови изводе без законског одобрења.

-Иначе, радови на овом локалитету се изводе већ више од годину дана, без неопходних дозвола и одобрења. Ријека Ћехотина је и раније значајно девастирана реконструкцијом пута од бјелопољског села Блишково до пљеваљског села Вруља, сада се наставља њено уништавање – казао је извршни директор „Брезнице“ Милорад Митровић.

Из Спортског риболовачког клуба ,,Липљен“ појашњавају да корито ријеке Ћехотине готово сваке године пресуши на овом дијелу тока и да то није никакво изненађење. Такве се појаве дешавају кад је год сушна година.

-Ријека Ћехотина у свом горњем току, испод Блишкова, све до ушћа Водњанске ријеке, понире скоро сваке године у периодима ниског водостаја, иако никада на свом извору испод брда Стожер не пресушује – каже Кнежевић и додаје да након овог дијела тока ријека нигдје више не пресушује.

Према његовим ријечима, на дијелу тока ријеке на територији пљеваљске општине Ћехотина током читаве године не прекида ток.

-Од ушћа Водњанске ријеке, које представља границу пљеваљске и бјелопољске општине, ријека Ћехотина поново тече и низводно се више нигдје не губи – каже Кнежевић.

Током јучерашњег дана нијесмо могли дознати да ли су инспекцијске службе реаговале, а од локалног становништва смо дознали да се радови већ дужи временски период изводе, као и да нијесу примијетили да су представници било које инспекције излазили на терен. У наредном периоду ће се више знати хоће ли инспектори реаговати, као и да ли се крше законски прописи са извођењем ових радова, како тврде еколози.

Сужавају корито ријеке

-Радови на пробоју пута засипају корито Ћехотине, које је тренутно суво али које ће услед повећања водостаја опет бити испуњено водом и биће знатно сужено због поменутих радова – тврди Кнежевић и упозорава да засипање корита не би смјело да се врши.

За еколога Милора Митровића поменуто сужавање корита представља девастирање ријеке, што је неприхватљиво.

-Очигледно је да ријеку Ћехотину нико не штити и такав однос према овој ријеци је пораз свих еколога у Црној Гори – казао је Митровић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here