С МРЕЖЕ ИСКЉУЧЕНО 171 ДОМАЋИНСТВО

0
924

Током протеклих девет и по мјесеци због нередовног плаћања рачуна за струју

С МРЕЖЕ ИСКЉУЧЕНО 171 ДОМАЋИНСТВО

Током ове године Електропривреда Црне Горе наложила је 171 пут ЦЕДИС-у да изврши искључење нередовним платишама рачуна за испоручену електричну енергију. Наиме, како нам је речено у ЦЕДИС-у, искључења се врше по налогу Електропривреде, а запослени у овој компанији спроводе такве налоге.

– На простору пљеваљске општине током ове године искључен је 171 потрошач – речено нам је у Електропривреди и појашњено да је сваки потрошач дужан да у року од осам дана од дана пријема рачуна за утрошену електричну енергију исти и плати.

У Електропривреди напомињу да се, уколико се тако не поступи, потрошачу доставља упозорење о обустави снабдијевања електричном енергијом.

– Ако потрошач и у року од осам дана од дана достављања Упозорења не измири дуг, ЕПЦГ га може искључити са мреже. ЕПЦГ користи разне механизме да са дужницима договори динамику отплате дуга, како не би дошло до искључења са мреже – тврде у Електропривреди.

Међутим, ако ипак дође до искључења неког домаћинства, неопходно је платити један дио дуга и уплатити десет евра за поновно укључење. Поменутих десет евра не улази у смањење дуга, већ се плаћа као казнени пенал за искључење.

Искључења електричне енергије се најчешће врше домаћинствима која примају матерјално обезбјеђење породице, чији чланови раде на црно без редовног примања зарада, пензионерима са ниским износима пензија, као и домаћинствима чије су плате испод државног просјека зарада.

Како у Пљевљима има око 300 лица која примају матерјално обезбјеђење породице, притом је 933 пензионера са пензијом од 147 евра, а око двије хиљаде оних који примају пензије ниже од 200 еура, социјална карта града није нимало добра. Поред таквих података, треба поменути да је у Пљевљима свега 4 600 запослених радника, што је за око 8 хиљада мање него далеке 1987. године. Када су у питању запослени, значајан број тих лица прима јако ниске зараде. Наравно, међу њима нијесу запослени у Електропривреди и ЦЕДИС-у, гдје је просјек зарада око 850 и 900 евра.

У чиотавој причи не треба заборавити ни то да и они грађани Пљеваља који имају проблема са рачунима за електричну енергију, односно њиховим плаћањем, удишу загађени ваздух, услед рада Рудника угља и Термоелектране, као и они грађани чије су зараде високе. Када су у питању искључења нередовних платиша електричне енергије у Пљевљима, занимљиво је да Термоелектрана у овом граду производи 60 одсто укупне производње електричне енергије у Црној Гори.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here