У РУДНИКУ УГЉА КРИЈУ КОЛИКО ИМАЈУ ЗАПОСЛЕНИХ РАДНИКА НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ

0
1130

Опозиција тврди да се глас за ДПС купује са три мјесеца рада у Руднику угља

У РУДНИКУ УГЉА КРИЈУ КОЛИКО ИМАЈУ ЗАПОСЛЕНИХ РАДНИКА НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ

Како преноси Дневни лист “Дан“ у Руднику угља не желе да саопште колико имају запослених радника на одређено вријеме. Истовремено, опозиција оптужује владајућу партију, чији је кандидат на изборној листи и сам извршни директор ове компаније Славољуб Попадић, да нуди запослење незапосленим лицима на три мјесеца како би гласали за ДПС.

-Број запослених на одређено зависи од расположивости запослених на неодређено и инфраструктурних активности Рудника, тако да се тај број мијења на седмичном нивоу. У односу на претходне године, није било значајног повећања броја запослених на одређено, тако да је просјечан број запослених на одређено у првих седам мјесеци ове године (закључно са 29.7) нижи од просјечног броја запослених на одређено током 2019. године, казао је Попадић, али није одговорио колико је на крају јула мјесеца било запослених на одређено вријеме.

Међутим, извршни директор Рудника угља Славољуб Попадић, који се последњих година показао као миљеник породице Ђукановић, негирао је да врши било какав политички притисак. Попадић, који је у Рудник угља дошао 2014. године након што је са те позиције смијењен Вук Роћен, последњих година је успио да све учини како би се за власнике капитала обезбједио што већи профит. У том послу је и успио, али су зато локалној пљеваљској управи значајно смањени приходи. Те 2014. године тврдило се да је Попадић, поред бројних кандидата за мјесто извршног директора, именован на ту позицију без конкурса. Он је био и извршни директор када је Ацо Ђукановић продао 11 одсто својих акција Рудника угља Електропривреди. Након ове продаје Попадић је изабран у Одбор директора Прве банке, чије је већински власник Ацо Ђукановић.

– То је апсолутно нетачно и први пут чујем да постоје такве тврдње. Ја лично нисам вршио пристисак ни на једног запосленог радника или грађанина Пљеваља, нити сам добио било какав приговор од стране запослених по овом питању, казао је Попадић.

Из опозиционе Нове српске демократије упозоравају да је управо шеф изборног штаба ДПС-а у Руднику угља Славољуб Попадић и да се последњих дана свакодневно позивају незапослена лица да ступе у радни однос у трајању од три мјесеца, како би иста гласала за ДПС.

-Сасвим је сигурно да Славољуб Попадић не позива та лица и да их он политички уцјењује. Међутим, свима је јасно да се то без њега не може радити. Ко окреће бројеве и подиже слушалицу уопште није битно. Битно је да се радним мјестима на одређено вријеме у Руднику угља купују гласови, каже предсједник Општинског одбора Нове српске демократије Пљевља, Милан Лекић.

Он је поручио да у Пљевљима сви знају за те притиске и да нико више не може да другачије тврди.

-Када из пословодства Рудника угља тврде  да не врше политички притисак питамо их због чега по 10 или чак 15 година поједини радници раде на одређено вријеме. Мисле ли они да Пљевљаци не знају да се на тај начин врши политички притисак, јер се свим тим људима пред изборе каже да ако не гласају за ДПС неће бити продужетка уговора, каже Лекић.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here