МАСОВНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО

0
703

Пљевља и вечерас на бранику светиња

МАСОВНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО

Више хиљада Пљевљака и вечерас је прошетало пљеваљским улицама протестујући против Закона о слободи вјероисповијести који је у децембру 2019. усвојила црногорска Скупштина.

Мирно и достојанствено, са иконама и заставама у рукама, окупљени су кренули са Трга „Патријарха Варнаве“, узвикујући „Не дамо светиње“ и пјевајући подругљиве пјесмице на рачун челника црногорске власти, без видљивог присуства полиције.

  • За једно референтско ухљебљење, за пољопривредни кредит, за закрпљене рупе, за празно обећање, за Јудин осмјех… треба да задужимо своје унуке али и унуке својих унука. И што је најстрашније, да их задужимо не материјално, већ да им уновчимо душу прије него што су се и родили. То би био пут без повратка, пут који би на трагичан начин ставио стигму на наше потомство. Ми на то немамо право, наши преци нама нису оставили такво наслеђе. Оставили су нам вјеру и светиње уз само једну опоруку – да их чувамо и бранимо онако како су то они радили вјековима, рекао је, између осталог Милан Кнежевић, који се обратио присутнима.

Он је рекао и да је нама „много лакше и једноставније него што је било њима. Не траже се велика одрицања, не тражи се глава у залог. Оловка је наше оружје, оно којим ћемо побиједити у недјељу и ставити тачку на агонију у којој се налази црногорско друштво“.

Протест је завршен гдје је и почео, на Тргу „Патријарха Варнаве“, са ког су се окупљени разишли после заједно изговореног Оченаша.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here