ОД НОВЕ ВЛАСТИ ОЧЕКУЈЕМО АДЕКВАТАН И РАВНОПРАВАН ТРЕТМАН СРПСКОГ НАРОДА

0
878

Саопштење за јавност Српског националног савјета Црне Горе, предсједника Момчила Вуксановића

ОД НОВЕ ВЛАСТИ ОЧЕКУЈЕМО АДЕКВАТАН И РАВНОПРАВАН ТРЕТМАН СРПСКОГ НАРОДА

Српски национални савјет од нове власти очекује адекватан и равноправан третман српског народа са другим националним заједницама, без злонамјерног подазумијевања да су Срби и Црногорци један народ, гдје Срби губе свој идентитет.

Након парламентарних избора усложњава се политичка стварност у Црној Гори. Побједничко расположење замјењује забринутост како да се нађе решење за демократску промјену власти. Проблем опет представљају Срби којима постојаност у Црној Гори, иако показатељи говоре да их има и више од четрдесет посто, још није призната. За њих се само подразумива да постоје. Па ако је већ тако, зашто траже да постоје. Почело се састављањем листе „За будућност Црне Горе“, а наставља се са саставом будуће владе. Као што није било довољно српских кадрова за састав листе „За будућност Црне Горе“, тако ни сада нема српских експерата који би могли да зауму мјесто у новој влади, а да притом не изиритирају домаћу и међународну јавност. Са друге стране, поражена власт са својим мањинским партнерима консолидује своју позицију и чини све да осујети од већине грађана у Црној Гори дуго чекани силазак са власти. Позив предсједника да се Црна Гора брани из шуме од својих сународника, без обзира што је она „равноправна“ чланица најјачег војног савеза на свијету, који у споразуму гарантује неповредивост граница и система, довољно говори о том науму.  Безброј јавних и тајних састанака са челницима државних институција, полиције и тајне службе, ангажовање страних државника како би се задржала приврженост мањинских народа пораженој коалицији, потврђује намјеру да се заустави већ започето демонтирање вишедеценијске власти у Црној Гори.

Одлазећа власт посебну кампању води против Републике Србије, покушавајући да за своје неуспјехе оптужи њено наводно мијешање у унутрашње ствари Црне Горе и помоћ српским организацијама које се у најтежим условима већ више деценија боре за очување српског идентитета у Црној Гори. Данима се у прорежимским медијима покушава створити утисак како Република Србија огромним новцем дестабилизује и урушава Црну Гори и њене институције. Да је то очигледна неистина говоре подаци који су објављени у дневном листу „Дан“, од 4. октобра 2020. године, а на које је Српски национални савјет више пута указивао, гдје се јасно види да је само у протеклој години на 33 конкурса министарстава Владе Црне Горе подијељено 3.633.771,72 евра, од чега је препознатим српским организацијама, које се баве очувањем националног, културног, језичког и вјерског идентитета, припало свега 0,003 посто, а тако је било и годину дана раније, али и у овој изборној години. Сва средства која су у министарствима подијељена у претходним годинама припала су организацијама чији су оснивачи и власници гласачи одлазеће коалиције, што се, такође, може веома лако провјерити из списка организација чији су пројекти подржани, и имена и презимена њихових оснивача. Очигледна намјера власти у Црној Гори била је да уочи парламентарних избора и пописа становништва заустави рад српских организација и нарочито српских медија. Наравно да црногорска опозиција то није примјећивала да се којим случајем не би замјерила мањинским народима, односно њиховим политичким странкама, од којих и данас очекују подршку како би показали своју демократичност и опет у невјероватно несразмјерном проценту надредиле мањинске народе Србима у Црној Гори.

У свом науму црногорска власт би свакако успјела да Влада Републике Србије није у складу са законским могућностима надокнадила средства српским организацијама која им је на противзаконит и неправедан начин ускратила држава Црна Гора.

Неистина је, такође, да је Српски национални савјет на било који начин помагао професору Кривокапићу и коалицији „За будућност Црне Горе“ да у неравноправној борби побиједе на изборима. Нажалост, професор Кривокапић и коалиција „За будућност Црне Горе“ са Српским националним савјетом, као кровном организацијом српског народа у Црној Гори, ни у једном тренутку нијесу ни покушали да остваре комуникацију.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here