НЕМА СТАНОВА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ НИ НАКОН ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ПОЛАГАЊА КАМЕНА ТЕМЕЉЦА

0
627

Зграде нема, паре измичу

НЕМА СТАНОВА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ НИ НАКОН ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ПОЛАГАЊА КАМЕНА ТЕМЕЉЦА

Иако је протекло двије године од полагања камена темељца за изградњу стамбене зграде за пљеваљске пензионере, градња још увијек није почела. Наиме, рок за завршетак зграде, која је требало да има 38 станова, био је 30. август 2019. године. Да ситуација буде још тежа 175 хиљада еура је пребачено на рачун Фонда за солидарну станбену изградњу, док је 81 хиљада заробљена у стечајној маси Атлас банке. О самом почетку радова више нико ништа не говори, а сасвим је јасно да радови до наредне грађевинске сезоне неће и не могу почети.

  • године смо добили од локалне самоуправе бесплатан плац за изградњу једне стамбене зграде за пензионере и од Фонда ПИО 50 одсто новчаних средстава, односно 300 хиљада еура, тако да смо ми у јануару 2018. године пренијели црногорском Фонду за солидарну стамбену изградњу 175.972 еура по уговору. У септембру је постављен камен темељац, а након тога је републичка грађевинска инспекција обуставила радове због нерегуларности главног пројекта. Након увођења стечаја у Атлас банци остало нам је неисплаћено – непренешено новчаних средстава 81.885,22 еура до окончања продаје имовине, наводи се у извјештају о раду Удружења пљеваљских пензионера за 2019. годину, који је потписао Вукадин Дамјановић.

Да је новац уплаћен од стране Фонда ПИО 2018. године, приликом полагања камена темељца потврдио је директор Фонда Душан Перовић. Перовић је тада појаснио и да се станови граде за оне пензионере који не могу да на слободном тржишту купе стан.

  • Фонд ПИО је издвојио 300.000 еура за ове намјене и уплатио средства Удружењу пензионера Пљевља, гдје ће сходно динамици у изградњи ових станова пратити реализацију ових средстава како је то и уговором предвиђено. Ово је једна активност која се ради у сарадњи са локалном управом и Савезом пензионера Црне Горе, уз подршку и осталих структура и ова активност у Црној Гори је већ заживјела и за задњих 6 година Фонд ПИО у сарадњи са локалним самоуправама изградио је око 500 станова за потребе пензионерске популације, казао је том приликом Перовић.

Плац за изградњу зграде пљеваљска локална управа је бесплатно уступила у насељу Стара Циглана. Од 38 станова било је предвиђено да 20 припадне пензионерима, који би их купили по цијени од 375 еура по метру квадратном. Од поменутих 20 станова 10 станова је једнособно, док су преосталих десет гарсоњере. Пет станова, од преосталих 18, припало би локалној управи, док је 13 требало да се прода на слободном тржишту.

У 2018. години било је уговорено да извођач радова буде конзорцијум Лиригзони Д.О.О. Улцињ, а рок изградње 210 дана. Међутим, услиједили су проблеми са грађевинском дозволом, прикључцима за воду и струју, тако да је одмах у старту дошло до одлагања послова. Поменути конзорцијум је касније због кашњења изгубио посао, а нових вијести око изградње стамбене зграде нема.

На самом плацу, гдје су урађени само земљани радови, нема никаквих акивности. Уклоњена је и и раније постављена табла са подацима о градњи, као и заштитна ограда.

У Пљевљима су пензионери једна од најбројнијих групација и према последњим подацима има их око шест хиљада. Пљеваљски пензионери имају нижи просјек пензија од државног, који износи око 282 еура. С друге стране 641 пензионер има најнижу црногорску пензију у износу од 128 еура. Поред овог, око 100 пензионера нема ријешено стамбено питање, већ су подстанари.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here