ДОКУМЕНТАЦИЈА РУДНИКА УГЉА ГОРИ У КОТЛАРНИЦИ

0
665

Демократе упозоравају на уништавање компромитујуће документације у Руднику угља

ДОКУМЕНТАЦИЈА РУДНИКА УГЉА ГОРИ У КОТЛАРНИЦИ

Спаљивање докумената у котларници Рудника угља изазвало оштре реакције из Демократске Црне Горе. Демократе тврде да ДПС функционери у државној управи и државним предузећима након изборног пораза 30. августа чисте за собом трагове, прикривајући тако разне малверзације и злоупотребе. Подвлаче и да је Рудник угља компанија која на годишњем нивоу прави обрт капитала у износу од 50 милиона еура и да се ради о изузетно моћној и јакој компанији.

  • Велика акција чишћења трагова очито се спроводи и у Руднику угља Пљевља, спаљивањем документације како се незванично може чути. Вјероватно да стотине и хиљаде тендера у последње три деценије крију тајне финансијских малверзација. Ова компанија годишње приходује више од 50 милиона еура, а то значи да је у годинама док је њом управљао ДПС тај износ одавно премашио милијарду еура. Имајући у виду „поштење“ ДПС функционера, изостанак било какве објективне ревизије или истраге Тужилаштва свих ових година, оправдане су сумње шире јавности о милионским малверзацијама, казао је јуче потпарол Демократске Црне Горе Никола Ровчанин.

Он је поручио да је из ове компаније у последње три деценије изашло најмање 20 милионера. Нико никада није процесуиран нити је неко одговарао.

  • Ту је и набавка дампера, резервних дијелова и слично. Све ово у годинама иза нас није било довољно Тужилаштву да спроведе истрагу. Данас, имамо спаљивање документације, али увјерен сам да се нечасне радње не могу спалити и да ће уколико се докаже постојање незаконитости, одговорни изаћи пред лице правде, закључио је Ровчанин.

Из Рудника угља су јуче, одговарајући на оптужбе Демократа да је вршено спаљивање документације, рекли да се оргинали сваког документа чувају и да није ништа спаљено што је важно.

–           У оквиру редовног годишњег сређивања архивског и канцеларијског простора у оквиру Сектору економских послова, а по налогу директора сектора Драгана Мијатовића, извршено је уклањање и уништавање радних копија документације у котларници РЈ „Одржавање“ РУП-а. Ријеч је о редовној годишњој активности која ни у ком случају не обухвата уништавање оригиналне документације која се чува у складу са законом и правилима о архивирању и канцеларијском пословању, наводи се у одговору из Рудника угља, уз појашњење да  се ради искључиво о копијама интерне документације и материјала, који флуктуишу у оквиру Сектора економских послова,  тј. о редовној рутинској процедури, није било потребе да се о истој обавјештава Извршни директор РУП-а.

–           Оргинали предметне документације се чувају у Сектору економских послова и архиви Друштва, наводи се у одговору.

Током минулог периода у Пљевљима су се могле чути оштре ријечи од представника опозиције на рачун пословања Рудника угља. Рудник угља је за рачун ДПС промоције често финасирао многе пројекте. У периоду до 2006. године посебно је било занимљиво финасирање изградње сеоских путева широм сјевера Црне Горе.

  • Свјежији примјер је бахаћење одлазећег министра Бошковића приликом набавке луксузних џипова, спонзорисање рукомета са милионским износима и изградња стамбене зграде по нереалним цијенама, казао је Ровчанин и појаснио да је неопходно извршити детаљне провјере пословања.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here